Обележена двадесетогодишњица увођења Верске наставе 

Вероучитељи и просветни радници из више градова обележили двадесетогодишњицу увођења Верске наставе кроз интегративну сарадничку наставу

Пред вама је пример сарадничке наставе вероучитеља и наставника из различитих градова који су са пуно љубави, заједничким трудом, осмислили ову ризницу квалитетног материјала на спасење свих нас а на славу Господу Богу, а све то поводом јубилеја-двадесетогодишњице увођења Верске наставе у школски систем.

Задовољство нам је да представимо нашу богату ризницу коју можете видети овде:

http://online.anyflip.com/scxpd/wrqu/mobile/index.html?fbclid=IwAR19-eYdK9vZCaCEcw3BR9X9Dp2U-S4L_hv5oEbhIl7z15vimlkuk2S6nmg

Централни део био је обележавање празника Аранђеловдана, па смо осмислили такву наставу коју смо објединили у заједнички пројекат молећи се Господу да се угледамо на нашу старију браћу ангеле међу којима влада савршено једномислије, једнодушност и љубав, а уз то још и потпуна послушност у светој вољи Божјој. Изнад свега, мисија овог дивног предмета је да ова деца постану добри људи, на радост својим родитељима и учитељима, да се сви у Господу радујемо.

Поред Аранђеловдана, обележили смо празнике Светог Димитрија Солунског, Светог Георгија и Светог Нектарија, као и дванаестогодишњицу престављeња блаженопочившег Патријарха Павла захваљујући којем је и Верска настава враћена у школски систем.

Циљ овог заједничког пројекта је промоција Верске наставе кроз примере добре праксе, унапређење методике кроз сарадњу, постављање овог дивног предмета у савремени оквир кроз употребу разноврсних наставних метода и средстава, а сав тај труд да би сва деца и родитељи видели колико је диван овај предмет. Што се на основу активности, фотографија и видео записа може и видети, деца су, заиста у живала и то нам је циљ-радост у Христу!

У овом пројекту учествовале су катихете, професорка разредне наставе, професорка историје, професорка италијанског и професорка енглеског са својим дивним ученицима:

Вероучитељица Марија Тодоровић из ОШ ,,Душко Радовић” (Нови Београд) имала је низ занимљивих часова и активности – предавање о Светом великомученику и победоносцу Георгију, предавање о задужбини краља Милутина, радионицу-израда паноа посвећених блаженопочившем Патријарху Павлу и израда црквеног календара за месец новембар.

Вероучитељица Јулијана Стојановић, ОШ ,,Станимир Вељковић-Зеле” из Бојника (Ниш) је зајадно са својим ученицима урадила занимљив видео-материјал везан за анђеле где су презентовани и дечји радови.

Вероучитељ Јован Јанчић, ОШ ,,Анта Богићевић” из Лознице, реализовао је радионицу посвећену светим архангелима кроз пројектни задатак у петом разреду.

Вероучитељ Стефан Недић, Митровачка гимназија из Сремске Митровице обрадио је празнике у новембу кроз интегративан приступ празницима. Ученици су имали прилику да учествују у предавањима у свечаној сали Митровачке гимназије о Светом Димитрију Солунском, затим интерактивну презенацију о блаженопочившем Патријарху Павлу у сарадњи са професорком енглеског Сањом Симић де Граф, а присуствовали су премијерној пројекцији грчког биографског драмског филма на енглеском језику „Божији човек“, редитељке Јелене Поповић. Пројекција је приказана 16. 11. 2021. године у сремскомитровачком позоришту „Добрица Милутиновић“, у циљу обележавања Међународног дана толеранције.

Веоручитељ Иван Негић и наставница енглеског Сања Симић де Граф, ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице, у ИО Зајача имали су радионичарску наставу иконописа арханђела, затим интерактивну презентацију о арханђелима кроз мини квиз као и интерактивну презентацију о блаженопочившем Патријарху Павлу.

Вероучитељ Иван Негић, наставница историје Милосава Савић и наставница енглеског Сања Симић де Граф, ОШ ,,Вук Караџић” (Лозница), у ИО Зајача су реализовали предавање о Милутиновој задужбини на основу одлично одрађене презентације катихете Марије Тодоровић из Београда.

Учитељица Миланка Васиљевић, ОШ ,,Вук Караџић” (Лозница), ИО Зајача изванредно је припремила своје ученице за наступ у цркви Светог Георгија у Зајачи, а у сарадњи са старешином цркве и сјајним домаћином оцем Миланом Андрићем, на Аранђеловдан уприличена је приредба у којој су учествовала деца као и изложба дечјих радова. Наступ наших ученица можете погледати овде:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=148&v=65fGKbJ_m78&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=-Ug_cS4-q5A&feature=emb_logo

Наставница италијанског Мирјана Марковић и наставница енглеског Сања Симић де Граф, ОШ ,,Вук Караџић” (Лозница), организовале су предавање шестацима о анђелима кроз ваннаставну активност. Заинтересована деца урадила су изузетан пано посвећен Светом Архангелу Михаилу, а изложба радова постављена је у холу школе.

Овај наш заједнички рад је наш мали трудбени принос обележавању двадесетогодишњице увођења Верске наставе. Дугујемо велику захвалност блаженопочившем патријарху Павлу и велику обавезу да унапредимо Верску наставу и да милошћу Божјом она буде увршћена у редован предмет.

                                                                                        Сања Симић де Граф

Извор: Радио Српски Сион

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *