Храмовна слава цркве Светог апостола Матеја у Сурчину

Празновање заштитника сурчинске цркве Светог апостола Матеја почело је у недељу 28. новембра 2021. године празничним бденијем којим је началствовао јеромонах Евгеније, настојатељ фрушкoгорског манастира Светих бесребреника Козме и Дамјана, уз саслужење јереја Александра Чавке, пароха угриновачког и Станка лакетића, професора Карловачке богословије Свети  Арсеније Сремац, као и ђакона шидског Лазара Павића.

Божићни пост је почео на најлепши могући начин .- Светом aрхијерејском Литургијом у понедељак, 29. новембра 2021. годиине. Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, кога је у великој радости дочекало свештенство са верним народом, началствовао је службом Богу.

На торжественој Литургији саслуживали су протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски и парох сурчински Душко Ђеорђић; протојереји-ставрофори Душан Чавка, старешина цркве у Кукујевцима, пензионисани парох сурчински Драгиша Топаловић и Јеремија Старовлах, пензионисани парох бежанијске цркве Светог Ђорђа;  јереји Александар Чавка, парох угриновачки, Николај Костур из Саборне цркве у Чикагу и Чедомир Грујић из Јаска, као и епархијски ђакон Горан Власац. Певницом је руководио професор Карловачке богословије, Јован Стојановић.

Кумови овогодишње славе, породице Мирослава и Дејана Вујића, припремиле су славски колач и жито. После резања славског колача, Епископ Василије је честитао храмовну славу верном народу са свештеником Слободаном Чавком, кумовима, ктиторима ове прелепе богомоље и у краткој беседи подсетивши на житије Светог апостола Матеја између осталог казао: “Богу се обраћајмо непрестаном молитвом, поготову у овом времену пуном искушења. Бог нам шаље опомену да видимо где смо ми, какав је наш однос са Богом, са самим собом и са ближњима. Бог нас опомиње, али нам шаље благодат и зато будимо, окупљајмо се у својим црквама”.

Данашњем славском сабрању молитвено су присуствовали протојереј-ставрофор Милутин Илић, пензионисани парох јаковачки који је и исповедао верне, протојереј Мирослав Вујић, пензионисани парох банатски, старешина Вазнесењске јаковачке цркве Перица Влаинић, а придружио се и архијерејски намесник румски, протојереј Сретен Лазаревић.

Храм Светог апостола Матеја у Сурчину грађен је од 2015. до 2018. године кад је и освећен. Црква Светог апостола Матеја је први храм који је у Сурчину саграђен после више од 200 година. У овом храму у наредном периоду биће обављени и обимни послови везани за фрескоосликавање и изградњу парохијског дома.

Велику подршку богомољама Архијерејског намесништва земунског пружа и Градска Општина Сурчин чији је председник г. Стеван Шуша са сарадницима, такође присуствовао данашњој Светој архијерејској Литургији.

О свему се данас старао протонамесник Слободан Чавка, парох четврте парохије сурчинске и старешина прелепе цркве чији је небески заштитник Свети апостол Матеј. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Епископа сремског Василија после Литургије и резања славског колача

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *