Храм Светог Варнаве у Петроварадину прославио свог заштитника

На празник Светог Варнаве Хвостанског и Беочинског у Петроварадину се сабраше верници да се Богу помоле и свом заштитнику Светом Варнави.

Необична прича о осмогодишњем дечаку Војиславу Настићу, дечаку рођеному у Америци, започиње по повратку са родитељима у Сарајево. По завршетку школовања и Другог светског рата почиње голгота тада већ Епископа хвостанског Варнаве. Прогоњен од комуниста он је смерно носио свој крст петогодишњег робовања у комунистичким затворима, а потом још дванаест година кућног притвора у манастирима Крушедол и Беочин, где се и упокојио под чудним околностима 12.новембра 1964. године.

Данашњом Светом Литургијом у овом лепом, новом петроварадинском храму, началствовао је протопрезвитер-ставрофор Гавро Милановић архијерејски намесник подунавски, а салуживали су му протопрезвитер-ставрофор Славко Теофиловић парох иришки у пензији и презвитер Зоран Перић, парох лединачки.

За певницом су били презвитер Александар Раденовић парох љуковачки, презвитер Владимир Милановић парох грмовачки, професор карловачке богословије г. Иван Неђић и студенти ПБФ-а. После Свете Литургије, освећена су нова звона за храм Светог Варнаве и обављено је сечење славског колача.

Досадашњи кумови Милан и Нела Корићанац и Ранка Миљковић, предали су кумство Загорки Лазић.

После надахнуте беседе протопрезвитера-ставрофора Гавре Милановића домаћин славе презвитер Милан Ковачевић, парох у овој малој, али вредној парохији, позвао је верни народ за трпезу љубави, коју приредише кумови у сарадњи са парохијанима.

Текст, фотографије и звучни запис: г Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протопрезвитера-ставрофора Гавре Милановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *