Свети Димитрије литургијски прослављен у манастиру Велика Ремета

Древна фрушкогорска светиња из 14. века, која је доживела најстрашнија страдања за време усташке НДХ када је опљачкана и разрушена до темеља, данас доживљава свој нови живот. Срби са свих страна долазе на сабрање и саборовање у храм Светог Димитрија, да се помоле Богу и великомученику и исцелитељу Светом Димитрију.

У овој многострадалној светињи, од доласка архимандрита Стефана за игумана почиње нови живот братства и сестринства на обнови манастира. Наравно, старац Данило (Здравковић), као претходни игуман и духовни отац архимандрита Стефана, у позним годинама није био у могућности много урадити, поготово у време “братства и јединства” у комунистичкој Југославији. Ипак, времена се мењају, па тако и у овој фрушкогорској светињи. Свештенство и монаштво сада радо долази у овај центар србске духовности на Литургије или духовне беседе, а тако је било и данас.

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Василије, игуман манастира Клисина уз саслужење протојереја-ставрофора Маринка Радмила, пензионисаног пароха из Нирнберга, протојереја-ставрофора Миленка Савића, пензионисаног пароха башаидског, протојереја Јевта Павловића, пароха батајничког, протојереја Николе Деспота, пароха старопазовачког, јереја Душана Вишекруне, пароха румског и ђакона Јанка Кртолице из Инђије. За певницом су се налазили одлични појци, ученици петог разреда Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац, а као и много година до сад, кумовала је сестра Драгица Ћорковић, са својом породицом.

После Свете Литургије, Свете тајне Причешћа и сечења славских колача, обављен је трокраки опход око храма Светог Димитрија и подељена нафора. Затим је архимандрит Стефан, са својим братством и сестринством, позвао све за трпезу љубави, коју је приредила кума Драгица са својом породицом.

Свесрбско сабрање у манастиру Велика Ремета изазива код људи осећај припадности многострадалном србском народу, који коначно буди своја осећања и сећања, али без мржње према онима који су му кроз историју наносили зло. Манастир Велика Ремета је место где су се та страдања десила у не тако давној прошлости и о томе се не сме ћутати.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја Јевта Павловића у манастирском храму:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *