Мајски пут моштију мајке Ангелине по сремскомитровачком намесништву

Мајка Ангелина у походу осуђенима и заточенима

На Велики четвртак, икона мајке Ангелине свечано је дочекана у храму Свете Петке највећег балканског затвора – Казнено поправног завода у Сремској Митровици.
Након причешћа верних, приказан је филм о мајци Ангелини и манастиру Крушедол. После филма, затворски духовник, отац Љубиша Воларевић и катихете Милан Симић и затворски катихета Бранислав Павков позвали су вернике, који су у великом броју дошли у храм, да приђу и целивају икону српске деспотице и светитељке, подељене су иконице и обављено миросање присутних.

FullSizeRender

Крштење у сремскомитровачкој Саборној цркви

На Велику суботу, 30-ог априла, 2016-ог лета Господњег у сремскомитровачкој цркви Светога великомученика Димиртија, светој тајни крштења приступили су ученици из средњих и основних школа. На самој светој тајни крштења, поред ђака и њихових кумова, присуствовали су и њихови родитељи и родбина и на тај начин увеличали овај дан у коме се сви заједно радујемо њиховом духовном рођењу и дану када постају чланови Свете цркве Христове. Светој тајни су приступили ученици: Лидија Стајић, Марија Харих, Александра Пармаковић, Гроздана Ранковић, Радојевић Милош и Јелена Хурајић. Свету тајну крштења и миропомазања, извршили су протојереј Саво Ракита, протонамесник Радослав Радовановић и јереј Љубомир Воларевић, док су вероучитељи Милан Симић и Марко Јелисавац саслуживали свештеницима.

image

Васкрс у Сремској Митровици
Велика радост због празника Васкрсења Христовог и велика част становницима Сремске Митровице ове године била је указана присуством Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија. Пре него што је почело јутарње богослужење у препуној порти храма Светог великомученика Димитрија, Епископ је са свештеницима и верним народом дочекао Благодатни огањ. Након опхода око храма сви су заједно запевали тропар Васкрса: „Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав.“
На сам дан Васкрса Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску литургију са почетком у 9,30 часова. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Пантелија Павловић, протојереј Саво Ракита, протојереј Гвозден Арамбашић, протонамесник Радослав Радовановић, јереј Љубомир Воларевић, јереј Дејан Цвијетиновић и ђакон Слободан Вујасиновић. Епископ је на крају Свете литургије, на основу препоруке надлежних свештеника, одликовао орденом мајке Ангелине жене које имају троје и више деце.
Након Свете литургије мошти преподобне мајке Ангелине свечано су испраћене из Сремске Митровице и у пратњи Епископа и свештенства однете у манастир Шишатовац.

image

Мошти мајке Ангелине у манастирима Шишатовац и Петковица

На сам празник Васкрса мошти мајке Ангелине донете су у манастир Шишатовац. Акатист је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, свештенство сремскомитровачког Саборног храма и братија манастира Шишатовца.
Наредног дана Епископ је служио Свету архијерејску литургију и након литургије мошти преподобне мајке Ангелине су однете у манастир Петковицу. Служен је акатист и неколико сати након акатиста сестринство манастира Свете Петке испратиле су мошти српске деспотице у село Манђелос.

Мошти мајке Ангелине у Манђелосу и манастиру Врањаш

У понедељак 2. маја, другог дана Васкрса, парохија манђелошка и верни народ Манђелоса дочекали су мошти Свете мајке Ангелине. Као и у сваком месту сремске епархије, мошти је донео Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије у пратњи архијерејског намесника протојереја Саве Раките и свештеника архијерејског намесништва сремскомитровачког.Упркос облачном времену велики број људи из села учествовао је у литији до самог храма, као и ученици који похађају часове верске наставе. Након што су мошти унели у цркву, одслужен је акатист, а Епископ се присутним верницима обратио беседом у којој је, између осталог, поручио да није време за било какве поделе, ни по ком основу, него да треба да се угледамо на љубав коју је имала мајка Ангелина према свом народу, својој деци, свом мужу и да морамо да останемо јединствени.
Док су присутни прилазили да целивају мошти, уприличен је пригодан програм у извођењу хора младих цркве Светог Георгија у Манђелосу. Након тога Епископ је осветио новопостављени крст испред храма, а у уметничком делу након освећења, учешће су узела деца из КУД-а „Извор Врањаш“.
Домаћин скупа, протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић, заједно са чланицама удружења жена „Манђелошанка“ у порти храма приредио је послужење за све присутне и трпезу љубави у парохијском дому.
Црква је била отворена до поноћи за све оне који су долазили да целивају свете мошти и помоле се мајци Ангелини за молитвено заступништво пред васкрслим Христом. Отац Мирослав читао је молитве за здравље, помазивао верне и служио акатист.
Наредног дана, 3.маја, у 08,00 почела је Света архијерејска литургија. Епископу су саслуживали протојереј Предраг Симић, јереј Дејан Цвијетиновић и ђакон Слободан Вујасиновић. Овај пут, као и претходно вече, приличан број верника учествовао је у литургији, целивао свете мошти заштитнице крушедолске и целе епархије сремске и слушао надахнуту беседу свога епископа. Литургију су улепшале својим гласовима и чланице хора младих при цркви Светог Георгија у Манђелосу „Прота Лазар Ранковић“.
Након литургије Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије одликовао је орденом мајке Ангелине домаћицу и мајку госпођу Јасминку Лаћарац. Исти тај орден претходно вече из руке владике Василија примила је и протиница Мирјана Јосимовић. Овим орденом епархија сремска и њен епископ настављају да подстичу рађање деце у васцелом роду нашем.
Као добри домаћини, манђелошани су испратили мошти Свете мајке која се, по предању, често за живота на своме путу ка Беркасову одмарала на извору Врањаш, крај Манђелоса. По жељи Епископа кивот са светим моштима из саме цркве изнеле су четири мештанке, три домаћице из удружења жена „Манђелошанка“ и протиница Мирјана. Из црквене порте Света мајка Ангелина је наставила свој пут идући ка манастиру Светог Василија Острошког на Врањашу крај Манђелоса.

image (2)

Мајка Ангелина у Гргуревцима, Великим Радинцима и Стејановцима

Дана 3.05.2016 год., на Васкрсни уторак, око 12 часова, верници села Гргуревци дочекали су мошти Свете мајке Ангелине Крушедолске. Испред храма Светог Архангела Гаврила организована је литија коју је предводио Епископ сремски господин Василије и свештеници протојереј-ставрофор Ђорђе Благојевић, протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић, протојереј Гвозден Арамбашић, протојереј Предраг Симић, јереј Дејан Цвјетиновић и надлежни парох села Гргуревци, протојереј Сретен Лукић. Мошти мајке Ангелине дочекао је велики број верника међу којима су били и ученици основне школе „Бошко Палковљевић Пинки“, са својим вероучитељем Александром Цигановићем. Присуствовали су и вероучитељи: Милан Томашевић, Милан Бараксадић, Милан Симић, Бранислав Дивљак, Урош Стефановић и Марко Јелисавац. Акатист је служио Владика сремски Василије са свештеницима. Након акатиста ученици веронауке Основне школе у селу Гргуревци отпевали су песму „Људи ликујте“, а после тога певане су пригодне песме док су људи прилазили да се поклоне Светој мајци Ангелини. Након тога свечана поворка испратила је мошти мајке Ангелине из села Гргуревци у Велике Радинце.
У Великим Радинцима поново је уприличен свечани дочек, као и у сваком месту. Много верника, ученика, свештеника са нестрпљењем су чекали да Епископ сремски Василије дође из суседног села Гргуревци и да донесе мошти Свете деспотице. Свечана литија је дошла до храма и Епископ је са свештеницима одлужио акатист. Мештани овог села имали су прилику неколико сати да искористе за поклоњење Светој деспотици и након тога су достојанствено испратили Свету мајку у село Стејановци, где је надлежни свештеник јереј Младен Косановић организовао још један величанствен дочек. Овде, као и до сада у сваком месту, свечана литија је до храма дошла са моштима Свете мајке, одслужен је акатист и сви присутни су имали прилику да целивају мошти мајке Ангелине и приме благослов од ње. Епископ је био присутан и приликом испраћаја моштију Свете деспотице, захвалио се мештанима овог села што су се показали као добри домаћини, благословио их и на крају кренуо са свештеницима према селу Шашинци.
IMG_2197

Мошти мајке Ангелине у Шашинцима и Јарку

Величанствен дочек моштију Свете мајке Ангелине био је у Шашинцима 3. маја око 18,00 часова. Тог дана, након Свете архијерејске литургије у Манђелосу и обиласка манастира Врањаш, Гргуреваца, Великих Радинаца и Стејановаца, Епископ сремски Господин Василије желео је да буде присутан и у овом сремскомитровачком селу и да надлежном свештенику јереју Миљану Лапчевићу преда на чување кивот са моштима Свете мајке Ангелине.
Свечана литија је дошла до храма и одслужен је акатист Светој мајци Ангелини. Акатис т је служио Архијерејски намесник сремскомитровачки протојереј Саво Ракита, заједно са свештеницима сремскомитровачког намесништва и након тога дечји црквени хор „Благослов“ улепшао је вече свим присутним верницима који су прилазили на поклоњење Светој мајци Ангелини.
Наредног дана Свету архијерејску литургију служио је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење свештеника сремскомитровачког намесништва и протојереја Јована Милановића, старешине Саборне цркве у Сремским Карловцима.
Након Свете литургије, Шашинчани су мошти Свете мајке Ангелине испратили у суседно село Јарак. У Јарку су били присутни скоро сви свештеници сремскомитровачког намесништва, као и сви вероучитељи. Након акатиста мештани овог села имали су прилику да целивају мошти Свете мајке, приме благослов и да достојанствено, како и доликује добрим домаћинима испрате своју гошћу Свету деспотицу. Мошти свете мајке Ангелине, мештани села Јарак, испратили су у село Хртковце и на тај начин завршила се духовна смотра Свете мајке Ангелине у сремскомитровачком намесништву.
IMG_2214
IMG_2229

image

Милан Симић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *