Освећена обновљена здања Призренске богословије

После Саборне свете Литургије, Патријарх српски освештао обновљене зграде Призренске богословије и споменик великом добротвору Сими Андрејевићу Игуманову. Висока црквена одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Његова Светост Патрујарх српски г. Иринеј служио је 15. маја 2016. године свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Георгија у Призрену уз саслужење архијереја наше отачаствене Цркве који су се сабрали на почетку редовног заседања Светог Архијерејског Сабора. После литуријског сабрања, Његова Светост је, уз саслужење српских епископа, извршио чин освећења обновљених зграда Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену. Богословију су, заједено са свим призренским храмовима и стотинама српских кућа, спалили Албанци током мартовског погрома 2004. године. Патријарх Иринеј је овом приликом позвао наш народ који је опстао на Косову и Метохији да остане и даље тамо где су му живели преци и тамо где су му гробља предака.

-Такође апелујемо на оне који су силом прилика морали да напусте ове просторе да се полако врате тамо где су им преци живели, на овој светој земљи, да би ова земља била и остала српска земља”. Молимо Господа да сачува наше светиње, Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу и многе друге светиње које су опстале, као и зидове и рушевине оних које су спаљене и порушене, са надом да ће бити обновљене. Није први пут у историји да смо подизали из пепела, на зидинама срушених храмова обнављали смо и опстајали, ако будемо са Господом биће Господ са нама, рекао је патријарх Иринеј.

Опширније:

http://www.spc.rs/sr/osvetshena_obnovljena_zdanja_prizrenske_bogoslovije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *