Kњижевна манифестација „Сија књига мајке Ангелине“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Банатски културни центар из Новог Милошева и Културно просветна заједница Општине Сечањ, у сарадњи са Епархијом сремском и Радио телевизијом Војводине, уз подршку Матице српске, по четврти пут организују књижевну манифестацију „Сија књига мајке Ангелине“ посвећену лику и делу српске деспотице и задужбинарке Ангелине Бранковић – Преподобне мати Ангелине, која ће се одржати 10. и 11. августа 2014. године у Сечњу и манастиру Крушедолу.

Тим поводом организатори расписују конкурс за Награду „Деспотица мати Ангелина“ за најбољу објављену књигу и конкурс за Награду „Сија књига мајке Ангелине“ за најбољу необјављену песму.

Конкурс за награду „Деспотица мати Ангелина“
за најбољу објављену књигу

На конкурс за књижевну Награду „Деспотица мати Ангелина“ потребно је послати књигу (без жанровских ограничења) објављену на српском језику у 2013. или 2014. години у 6 примерака, до 1. августа 2014. године на адресу: Банатски културни центар, ЈНА 35, 23273 Ново Милошево.

Жири за Награду „Деспотица мати Ангелина“ чине: Софија Љуковчан, уредник и аутор у Уметничком програму РТВ-а (председник жирија), Биљана Крстић, вокални солиста, истраживач у домену изворног стваралаштва и музички уредник у Радио Београду, Милица Јефтимијевић Лилић, књижевник и потпредседник Удружења књижевника Србије, Милан Ненадић, књижевник, и Радован Влаховић, књижевник и директор Банатског културног центра.

Награда „Деспотица мати Ангелина“ свечано ће бити уручена уочи дана Преподобне мајке Ангелине 11. августа 2014. године на уметничком програму у манастиру Крушедолу.

Конкурс за награду „Сија књига мајке Ангелине“
за најбољу необјављену песму

На конкурс за Награду „Сија књига мајке Ангелине“ за најбољу необјављену песму потребно је послати једну необјављену песму на мејл: sijaknjigamajkeangeline@gmail.com

Тема конкурса је стих Бранка Миљковића „У туђем смо срцу своје срце чули“. Срце као седиште вере, наде и љубави тема је која повезује златно срце Свете мајке Ангелине са поезијом и песничким срцем Бранка Миљковића, чију осамдесетогодишњицу рођења ове године бележи наша културна сцена.

Радове и податке: име, презиме, адреса, телефон и мејл послати до 1. августа 2014. године. Жири ће наградити 3 најбоље песме, а 10 одабраних аутора ће казивати своје стихове на манифестацији 10. августа у Сечњу.

Жири за Награду „Сија књига мајке Ангелине“ чине: Софија Љуковчан, уредник и аутор у Уметничком програма РТВ-а (председник жирија), Драгана Слијепчевић, председник Културно просветне заједнице Општине Сечањ, Данијела Алексић, професор српског језика и књижевности, Драган Батинић, књижевник и новинар, и Радован Влаховић, књижевник и директор Банатског културног центра.

10. августа у порти храма Светог Великомученика Димитрија у Сечњу, на уметничком програму, одржаће се свечана додела Награде „Сија књига мајке Ангелине“ за најбољу песму, а одабрани песници казиваће своје стихове.

Све песме пристигле на прошлогодишњи конкурс „Сија књига мајке Ангелине“ излазе у зборнику радова у издању Банатског културног центра и Културно просветне заједнице Општине Сечањ. Песме које пристигну на овогодишњи конкурс биће, такође, објављене у зборнику радова идуће године.

За све информације обратити се на телефон: 063/644-369.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *