Патријарх Порфирије свечано дочекан у Источном Сарајеву

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, Митрополита дабробосанског Хризостома и архијереје Српске Православне Цркве на Тргу Србија у Источном Сарајеву дочекало је више хиљада верних.

У склопу посете Митрополији дабробосанској, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 17. октобра 2021. године Источно Сарајево. Патријарха српског г. Порфирија дочекали су градоначелник Љубиша Ћосић, начелници шест општина, народни посланици и многобројни верни народ. У пратњи Његове Светости били су Митрополити дабробосански г. Хризостом и црногорско-приморски г. Јоаникије и Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.

-Утисци о некоме или нечему из реалног личног сусрета у најмању руку често могу да доведу погрешним закључцима о некоме кога нисмо упознали, кога нисмо срели, а често могу да одведу на погрешне путеве када говоримо о међусобним односима. Стога, лични сусрет, пре свега са браћом у Христу, са православним верницима, са православним Србима на овим просторима јесте велики дар за мене. Исто тако сусрет са људима који припадају другим верама и другим народима јесте био дар који ми је опет отворио за нијансу нове видике у спознаји онога што је заједничко и онога што дели људе на овим просторима. Сувишно би било говорити, много пута сам и сам рекао, какав је мој однос и доживљај према Републици Српској и према људима који живе у Републици Српској. Наиме, и сам сам пореклом из ових крајева, али не само да сам пореклом него сам и велики део своје младости провео на овим просторима и знам ко су људи који овде живе. Још из оних времена ми је било потпуно јасно да је мало простора на којима живе православни Срби а да су толико органски и нераскидиво дубоко повезани са својом духовношћу и са својом вером и то независно од текућих идеологија, које понекад могу бити штетне по себе, а понекад и супротстављене директно ономе што јесте наше искуство, наше предање и наша традиција, беседио је патријарх Порфирије.

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, Митрополита дабробосанског Хризостома и архијереје Српске Православне Цркве на Тргу Србија у Источном Сарајеву дочекало је више хиљада верних којима су се обратили патријарх Порфирије и митрополит Хризостом.

На крају званичне посете Митрополији дабробосанској Патријарх српски г. Порфирије је посетио планину Јахорину.

Извор: ТВ Храм; СПЦ; ТВ ХРАМ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *