БОЖЈИ ЧОВЕК – филмско остварење о Светом Нектарију Егинском

Филм “Божији човек” редитељке Јелене Поповић који је посвећен Светом Нектарију Егинском премијерно је приказан 14. октобра 2021. године у Београду

Остварење српске редитељке Јелене Поповић до сада је забележило изузетне  успехе у Грчкој, где већ пет недеља држи прво место по гледаности, а погледало га је преко 300.000 гледалаца. Главне улоге у филму носе грчки глумац Арис Серветалис, амерички суперстар Мики Рурк, као и руски глумац, домаћој публици познат из филма “Лед” Александар Саша Петров. Поред њих у филму играју и Tonia Sotiropoulou, Christos Loulis, Manos Gavras, Giannis Stankoglou, Babis Hawk Konstantinou.

За оне који познају животопис и светитељство Нектарија Егинског филм је неизрецива радост јер се дух Светитеља осећа у свакој секвенци врхунског остварења, а гледалац је све време сапутник овог Божјег човека, пратећи га од Египта, Атине, преко Евије до Егине. Када као Митрополит пентапољски плови бродом ка Егини, то се и ми сећамо наших путовања до Егине, мору, небу и оству које мириши на Светог Нектарија. Да, тај мирис Светог Нектарија се удахне, од молитве у цркви до молитве на његовом гробу, живи се након боравка на Егини небројено тренутака.

Свети Нектаирје се свакоме јави, на овај или онај начин, а сада се јавио свима у свету кроз екранизовану причу.

Да подсетимо: Живот Светог Нектарија Егинског (Арис Серваталис) из Грчке био је праћен прогонима и гоњењем. Свештеник обичног народа, његова понизност иритирала је одређени круг свештенства, а његова преданост додатно побуђивала њихове сумње и клевете. Упркос томе што је лишен цркве и прогнан из Египта и од парохијана који су га волели, Нектарије се препустио томе да његова вера у Бога буде најбоља одбрана.

Интернационална глумачка постава, као и продукција филма допринели су томе да “Божији човек” не буде схваћен искључиво као црквени филм, већ прича о доброчинству, вери, истинској доброти и надању. Остварење је рађено на енглеском језику што због глумаца, што због тога што је у питању једна универзална прича, без обзира на верску припадност, напомиње ауторка Yелена Поповић. Биографска драма је приказивана на бројним фестивалима широм света и освајала награде, најновија је Гран при награда у италијанском граду Тренту на Филмском фестивалу.

Након свечане премијере 14. октобра у Комбанк Дворани, филм “Божији човек” биће на редовном биоскопском репертоару у биоскопима широм Србије. Дистрибутер је MCF MegaCom Fil

После свечане премијере којој је присуствовао Патријарх српски Порфирије са Епископима ваљевским Исихијем и топличким Јеротејем обратила се ауторка филма Јелена Поповић којој је велику помоћ пружио старац Ефрем, игуман манастира Ватопеда : „Мој живот је на неки начин везан за овај филм. Након 18 година боравка у Америци вратила сам се у Србију са породицом. Једна велика мука ме је снашла и отерала да се дотетурам до Грчке. У тој за мене фаталној агонији, ја сам се окренула мом једином и најбољем пријатељу Исусу Христу. У Грчкој, у тој муци, ми се заиста на чудесан начин отворио пут да снимим филм о светом Нектарију Егинском. Филм чија је тематика заиста угравирана у мом срцу и души. Ја сам имала срећу да радим са јако талентованим људима, талентованим глумцима, са директором фотографије који мене веома добро разуме и оно што сам намеравала да изнесем са овом причом.

Приредила Зорица Зец

Извор: Епархија сремска, Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *