Празник Покрова Пресвете Богородице – стара богомољачка слава у Старим Бановцима

У четвртак, 14. 10. 2021. године, служена је Света Литургија и прослављено духовно покровитељство које добијамо посредовањем и молитвама Пресвете Богородице. Верни народ, као и деца првог и трећег разреда Основне школе „Слободан Савковић“ из Старих Бановаца, имали су један разлог више да у овај радни дан отиђу до Николајевског старог храма.

Мало је познато, и скоро, као да се изгубило сећење у народу овог сремачког подунавског села, да је управо овај празник био одабран за славу Богомољачког покрета. Овај православни народни покрет познат је као особена српска појава у којем доминира, као духовни подстрек, мисао нашег Златоуста епископа Николаја Велимировића, који је услед покушаја православне српске душе да се молитвено обнови и оправослави,  жедна истинске и чврсте вере, имала кључни допринос.

Као што Бог вазда проналази срца Њему искрено наклоњена, у свакој години деценији или миленијуму, тако је добру вољу пронашао и ове године код верника Жељка Кушића и његове супруге Иване, који су нас заједно са нашим свештеницима Александром Цвитановићем и Слађаном Видаковићем, подсетили на ове свете чињенице и догађаје из прошлости, припремивши колач и жито.

У прилог овој свечаности, дала су дар и деца, својим радосним присуством и осмехом; ваљда је молитва изречена некада давно, пред Богом измолила продужетак сећања на овај српски народни покрет, на празник Покрова Пресвете Богородице.

Текст и фотографије: Вероучитељ Дарко Зубовић

Благодаримо ђакону Светогору Сандићу на достављеном материјалу

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *