Света архијерејска Литургија у Покровском храму у Петроварадину

Храм Покрова Пресвете Богородице данас је био центар сабрања верног народа из Петроварадина и околине.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преоссвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење архијерејског намесника подунавског протојереја-ставрофора Гавре Милановића, професора ПБФ-а у Београду протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, старешине храма Пресвете Богородице у Земуну протојереја Небојше Тополића, старешине храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину јереја Бранислава Керечког, као и епархијских ђакона Петра Николића и Горана Власца. За певницом су певали петроварадински појци, а Епископу сремском чтецирали су студенти Православног богословског факултета.

Величанственом дочеку Преосвећеног епископа Василија у шпалиру присуствовали су и петроварадински ђаци са њиховом вероучитељицом.

После надахнуте беседе професора др Драгомира Санда, коју можете послушати у прилогу, велики број присутних верника је приступио Светој тајни причешћа.

При крају Свете архијерејске Литургије, предвођени иконом Покрова Пресвете Богородице и барјацима, свештенослужитељи, кумови данашње храмовне славе и верни народ упутио се у опход око храма. Након литије и сечења славског колача изабрани су нови кумови, тако што је Породица Павловић кумство предала породици Сучевић.

Данашњој Литургији и слави храма присуствовале су монахиње манастира Гргетег и Грабово, као и петроварадински свештеници, старешина храма Свете Петке протојереј Коста Ковјанић и старешина храма Светог Петра и Павла протојереј Бранислав Катић.

После поделе нафоре и изражавања захвалности свештенству, монаштву и присутном народу, приређена је трпеза љубави у порти храма Покрова Пресвете Богородице.

Као и увек до сада добар домаћин, млађани јереј Бранислав Керечки са својим вредним сарадницима и парохијанима, са радошћу је дочекао, угостио и испратио вернике са свих страна, који су се данас сабрали у овом лепом храму.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *