Патријарх Порфирије: Исцељење је духовни догађај и тиче се целога човека

Патријарх Порфирије у Лепавини: Пресвета Богородица је била нешто најузвишеније што је људски род могао да принесе Богу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 15/28. августа 2021. године, на празник Успења Пресвете Богородице, Божанствену Литургију у манастиру Лепавини. На светој Литургији окупило се мноштво верних не само из Хрватске већ и из суседних земаља. Патријарху је саслуживало свештенство Епархије загребачко-љубљанске, а појао је хор Црквене општине Загреб којим је дириговала Ивана Србљан.

Предстојатељ Српске Цркве беседио је по читању светог Јеванђеља (Лк, 10, 38-42 и 11, 27-28). Рекао је да је манастир Лепавина духовни центар Епархије загребачко-љубљанске у ком се сабирају људи са многих страна како би се поклонили чудотворној икони Пресвете Богородице и узели њен благослов. „Нема човека који је са вером и смирењем долазио на ово свето место, а да није разрешио у својој души неки свој унутарњи ‘духовни чвор’. Неретко се дешавало да многи који дођу и са неком телесном болешћу, због поверења у љубав Божју и заступништво Пресвете Богородице одлазе исцељени”, казао је Патријарх и нагласио да се свако исцељење тиче и душе и тела и да је свако исцељење благодаћу Божјом увек духовни догађај и да се тиче целога човјека.

„Пресвета Богородица је заступница људи пред Богом, као и пример на који треба да се угледамо. Знамо из Јеванђеља да је од утробе матере своје била одређена, изабрана да кроз њу дође спасење људском роду. Иако је била одређена или предодређена то није само по себи било довољно”, рекао је Његова Светост инагласио да смо, као и Богородица, и сви ми одређени за спасење, али и да то што је то Божја воља и намјера није по себи довољно. „Богородица је читавим својим бићем одговорила на призив Божји, на то за шта ју је Бог одредио. Сва је била погружена у тајну Божју, у љубав Христову. Она је била нешто најузвишеније што је људски род могао да принесе Богу. Пресвета Богородица не само својом чистотом, молитвом, врлином, милосрђем и љубављу, него пре свега и својим бескрајним поверењем у љубав и милост Божју јесте и остаје пример и подстрек свима”, казао је Патријарх.

„Уосталом вера у Христа је поверење у Бога и поверавање себе Богу. Тамо где има поверења у Бога ту сигурно има мира и смирења у срцу. Мир долази као плод нашег поверења у то да Господ боље од нас зна шта нам је у ком тренутку потребно, зна боље од нас када треба да прођемо кроз неке недоумице, сумње па чак и падове и страдања, а исто тако зна и када је за нас спасоносно да нас обаспе својом благодаћу и произведе у нама умилење, осећање лепоте и радости живота”, беседио је Патријарх.

По завршетку свете Литургије Патријарх је благословио славске дарове, а дружење народа са својим првојерархом настављено је на традиционалном славском ручку.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска; СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *