Велика Госпојина литургијски прослављена у Саборном храму у Руми

На дан славног Успења Пресвете Дјеве Марије, Богородице, у суботу, 28. августа 2021. године, у Саборном храму силаска Светог Духа на апостоле у Руми, Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић.

Велики хришћански празник – Велика Госпојина – литургијски и молитвено сабрао је многе вернике у румски Саборни храм, нарочито децу која су посебну радост пронашла у делу храма који је недавно уређен само за њих, заслугом оца Сретена Лазаревића и оца Душана Вишекруне, као и кумова храма, породице г. Славка Дамјановића, која је деци пружила диван дар. Колико је јака и велика молитва уз игру, објасниле су управо дечије речи да и након Литургије желе још да остану у Светом храму.

Надахнуто беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, отац Сретен Лазаревић је истакао да се сви догађаји из живота Пресвете Богородице посебно прослављају.

Казивао је о значају данашњег празника, о Пресветој Богородици, посредници нашег спасења, која је поживела још доста дуго после Вазнесења Сина свог, подсетивши на догађај када је Син њен, Исус Христос, умирао на крсту и на чување Мајку своју предао Светом Јовану Богослову.

У његовом дому, на Сиону, живела је Она у непрестаној молитви ишчекујући дан када ће отићи код свог Сина, често походећи сва она места, која су је подсећала на велике догађаје и велика дела њеног Сина. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала је Светим апостолима у ширењу Божје речи, док је највише времена проводила у молитви на Јелеонској Гори, молећи Бога да је што пре узме себи.

Беседу у целости и дивно слово оца Сретена, послушајте у звучном запису који следи:

Бројни верници, који су постили Богородичин пост, приступили су Светим тајнама Тела и Крви Христове.

Након Литургије уследила је Трпеза љубави, где је, уз послужење, настављено заједничарење. Том приликом, отац Сретен је говорио о месту где је Богородица сахрањена у Јерусалиму, опет подсећајући да је данашњи празник заиста узвишен јер данас празнујемо други Васкрс. О првом Васкрсу васкрсао је Господ наш Исус Христос, док се данас телом узнела на Небо Богомајка.

Нека би Она, Владичица наша, посредовала између нас и Божанског Сина Свог, и даровала Божанске силе које су потребне за побожан живот у овоме свету, и за Вечни Живот у ономе свету.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *