Заветна слава Бечмена Света великомученица Марина – Огњена Марија

Торжественом Литургијом у петак 30. јула 2021. г. у сремском месту Бечмену прослављена је велика подвижница и Божја угодница мученица Марина која је одбила лепоте овоземаљског живота, јер се заветовала Господу. Светом Литургијом је началствовао Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Милорада Нишкића, протојереја Страхиње Голијана архијерејског намесника земунског, јереја  Јулијана Тодоровића, пароха добановачког и старешине прогарског храма Архангела Гаврила, јереја Бранислава Јовановића, као и епархијског ђакона Горана Власца и ђакона фенечког Марка. Певницом је руководио отац Немања Бошковић, домаћин цркве и славе уз појање вероучитеља Димитрија Милановића и Илије Илића, док су Епископу прислуживали теолог Лукић Милијан и богослов Никола Ђурђевић.

После резања славских колача, Владика Василије је у празничној проповеди указао на то колика је била вера ове светитељке када и у последњем часу, пред само погубљење, захваљује Господу за снагу што јој је давао током свих мучења којима је била изложена, колико је поштују чак и припадници других вероисповести, и колико сви молитвено призивају ову великомученицу која је свој живот принела на олтар Господу, коме је посветила своје биће, своју снагу и свој живот.

„Ово је заветни дан села, јер знамо шта се све дешавало у овом селу. Господ нам и данас шаље опомену, као и читавом свету, овом најновијом невољом. На нама је да окајемо своје грехе и да молитву управимо прво Господу и свим Божјим угодницима. Када долазите у цркву, долазите да се Богу молите, али ми већ у својој глави имамо шта ћемо тражити од Господа. Свети Јован Лествичник је написао Лествицу, написао је ступњеве молитве кроз које пролазимо. Бог најбоље зна шта нам је потребно. Кад долазимо у цркву, прво заблагодаримо Господу за све што нам је дао, и  све што почињемо, почињемо молитвом Господу и пред иконом своје крсне славе…“ – поучио је Епископ Василије верне.

Кумови данашње славе су породице Вуковић Бранимира и Снежане, Липовине Николе и Љиљане и Гаврић Желимира.

Да све буде у Духу Божјем, да сви буду сабрани као једно у молитви старао се отац Немања Бошковић, старешина бечменске цркве.

Данашњем сабрању присуствовали су верни из неколико Епархија наше Свете Цркве, свештенство Епархије сремске и председник Општине Сурчин Стеван Шуша са сарадницима.

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај.

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *