Слава цркве Светог архангела Гаврила у Прогару

Сећајући се јављања Светог архангела Гаврила у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред Богом за род хришћански, света Црква му сада приређује саборно празновање, те су људи Божји питомог сремског места Прогара, с усрђем свагда и пламено прибегавали к заштити и помоћи толиког заступника и добротвора рода људског, и његовим молитвама добијали отпуштење грехова од Христа Господа Спаса нашега. Богомоља наше Свете Цркве и кандило вере Епархије сремске је непокретно културно добро као споменик културе, а датира из 1789. године. Данас, у потпуности обновљена са парохијском салом, на понос је становника Прогара и целе Цркве.

Торжественом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке. Проти су саслуживали јеромонах Софроније из Старог Хопова, јереј Ненад Катић, старешина цркве Светог Јована Претече у Петровчићу и ђакон бољевачки Сребренко Видаковић. Певницу су красили гласови чланова певнице Храма Светог Димитрија на Новом Београду и појци из Војке. Празничну проповед је произнео прота Драган Гвозденовић говорећи народу да и у овим временима немају страха од свакодневних појава и искушења него страха од Бога, али искреног страха од Бога, само ако смо у љубави са Њим. 

После троструког опхода око храма и помена упокојенима, прота Драган Гвозденовић је преломио славски колач у славу небеског покровитеља цркве, Светог архангела Гаврила.

Да све протекне у најбољем реду, око припреме славе са кумовима Тодоровићима, Миличевићима и Удружењем жена, постарао се старешина прогарске цркве, јереј Бранислав Јовановић уз свесрдну помоћ попадије Сандре, чијим трудом блиста црква и порта. Кумства за наредну годину прихватио се Ђорђе Јовановић. 

Скромно а све лепо, тихо а све достојанствено… Громко из дубине срца и душе славио се Господ Бог и заштитник храма и места, Свети архангел  Гаврило.

Текст, фотографије и звучни запис доставила Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *