Прва Света Литургија на темељима освештаног храма Светог архиђакона Стефана у Новој Пазови

Нова Пазова је богатија за још један храм Српске Православне Цркве, с обзиром на то да су започели радови на његовој изградњи. Ова будућа богомоља се налази у Блоку 9, на углу улица Пинкијеве и Косовке девојке. На Оданије Педесетнице, 26. јуна 2021. године, освећени су темељи нове цркве чији је заштитник Свети првомученик и архиђакон Стефан, освећење су извршили Преосвећена господа Епископи сремски Василије и канадски Митрофан уз учешће архијерејских намесника Епархије сремске. 

Заветна слава нове цркве је  Света мученица Недеља и увек ће се прослављати  прве недеље по Петровдану

У недељу 18. јула 2021. године када празнујемо Светог Сергија Радоњешког, великог светитеља и подвижника Руске Православне Цркве и Божје угоднике са њим, Преподобног Атанасија Атонског, Преподобне мученике Кипријана Новог и Лампаде, на првој Литургији на освећеним темељима новог храма чији је покровитељ Свети архиђакон Стефан, служило је царско свештенство: протојереј Никола Деспот парох старопазовачки, јереј Александар Маџаревић парох новобановачки и ђакон Светогор Сандић. Певницом је руководио протојереј Зоран Јовић архијерејски намесник старопазовачки.

Кум славе био је Младен Стојановић са породицом, док је ктитор цркве Раденко Ђуричић.

Радовала се сва Творевина Божја данашњем сабрању верног народа. Проповед после Божје службе произнео је о. Александар Маџаревић казавши да Нова Пазова почива на духовним стубовима Православља, само је питање на које треба да дамо одговор: „Где смо ми?“

„Свако од нас може да изнесе, принесе свој прилог у молитви – у молитви за све свештенослужитеље, за ктиторе, за све људе који долазе овде. То свако од нас може! То је та заједница, непрекинута нит. Немојте да будемо ми она слаба карика у ланцу која ће пући. Свако од нас има свој задатак у цркви, има и своје дарове, употребимо их на славу Божју. 

Неизмерно сам радостан што вас видим у оволиком броју окупљене данас, али ћу бити много срећнији ако нас убудуће буде много више. Простом рачуницом знамо да Нова Пазова има 17000 становника, 10% је 1700 становника, а 1% је да кажем, 170 верника. Колико нас буде у свим храмовима? Хајде да се потрудимо да нас буде 2, 3, 5 и више процената у црквама, тада ће нам бити мали ови храмови и подизаћемо нове. Али! Тако ћемо васкрснути и преобразити се!“ – рекао је отац Александар. 

Речи захвалности браћи свештенослужитељима, ктиторима, кумовима данашње славе и верном народу, свима који су помогли да се све припреми за богослужење на освећеним темељима цркве, казао је архијерејски намесник старопазовачки Зоран Јовић и додао да се нада да ћемо се догодине у још већем броју окупити под сводовима новоподигнутог храма.

„Преко пута храма биће парохијски дом са резиденцијом Епископа сремског, а тежиште црквеног живота ће се временом пренети и у овај део Нове Пазове.“ – рекао је отац Зоран и позвао све да учествују у литургијској заједници и у градњи цркве Светог архиђакона Стефана.

Беседа протојереја Зорана Јовића, архијерејског намесника старопазовачког

Беседа оца Александра, пароха новобановачког

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *