Петровдан у Доњем Товарнику

Празник Светих првопрестолних апостола Петра и Павла, 2021. лета Господњег, обележен је као храмовна и месна слава у Доњем Товарнику.

Светом архијерејском Литургијом, у храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Товарнику – на педесетогодишњицу његовог постојања, са почетком у 9:30 часова, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање протојереја – ставрофора Данила Стегњајића, пароха голубиначког у пензији, јереја Милана Симића, пароха новокарловачког и ђакона Ђорђа Милидрага.

Светој архијерејској Литургији присуствовало је свештенство Архијерејског намесништва пећиначког на челу с Архијерејским намесником и парохом пећиначким јерејем Бојаном Мијановићем, затим председник Општине Пећинци г. Синиша Ђокић са представницима општинског и месног руководства, као и многобројни верни народ.

По сугубој јектенији, учињен је помен блаженопочившој попадији Валентини, супрузи јереја Саше Милијашевића, пароха доњетоварничког.

Освећење славског колача и жита уследило је након заамвоне молитве. Кумови овогодишње славе били су г. Слободан и г-ђа Ивана Рашковић. За наредну годину, кумство је прихватила породица г. Милорада Пантића.

Након Свете архијерејске Литургије, присутнима се обратио Његово Преосвештенство Еписког сремски г. Василије произневши богонадахнуту архипастирску празничну беседу на духовно узрастање верних.

Архијерејске грамате у знак захвалности организацијама и појединцима из Доњег Товарника, који су у протеклом периоду помагали Свету Цркву, додељене су господи Милораду Пантићу, Миловану Тодоровићу, Радету Тодоровићу, Месној заједници Доњи Товарник и Удружењу жена „Сунчев цвет“.

Орден Свете мати Ангелине за вишедетно родитељство додељен је госпођи Дијани Вучетић, мајци четворо деце.

По подели антидора, чин освећења новосаграђеног парохијског дома у Доњем Товарнику извршио је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање Архијерејског намесника и пароха пећиначког јереја Бојана Мијановића, јереја Слободана Мицића, пароха обрешког и ђакона Ђорђа Милидрага.

Трпеза љубави за све присутне уприличена је у просторијама ловачког дома у Доњем Товарнику трудом јереја Саше Милијашевића, пароха доњетоварничког, црквеног одбора, црквених кумова и верног народа.

приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *