Патријарх благословио српске ватерполисте

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 9. јула 2021. године у Патријаршији српској у Београду чланове ватерполо репрезентације Србије, учеснике предстојеће Олимпијаде у Токију (фотогалерија).

Председник Ватерполо савеза Србије г. Виктор Јеленић уручио је Његовој Светости плакету, док је ватерполо капицу са бројем два Патријарху поклонио капитен репрезентације г. Филип Филиповић. Пријему је присуствовао и министар омладине и спорта г. Вања Удовичић.

Патријарх је ватерполистима поручио да постићи успех не зависи само од тога колико су они добри, него и од тога ко је с друге стране. Како је појаснио, они који су са друге стране нису непријатељи већ учествују у играма уз дух такмичења ко ће бити бољи.

– Смисао такмичења је да будемо бољи од себе, а да у победи препознамо другог и да је и тај други, иако је изгубио, учествовао у радости наше победе. Олимпијске игре су борба за врлину, поручио је Патријарх и навео да је у преводу на српски језик античке пословице У здравом телу, здрав дух, где може да се помисли да је само онда када је здраво тело здрав и духизостављен део да је потребно молити се за здрав дух у здравом телу.

– Та изрека на латинском, покушаћу да се сетим, гласи: Оrandum est ut sit mens sana in corpore sano. Изостављена је реч молитва. Значи треба да се молимо само за здрав дух у здравом телу. То је смисао те изреке, те пословице, па из тога извлачимо и закључак да је циљ Олимпијских игара изграђивање врлине, истинске и праве славе, где се слави оно што је врлинско. Зато сам претходно и рекао да онај који је условно поражен није неко ко нам је непријатељ него је и он учествовао у креирању онога што је најбоље, онога што је  врлина, казао је Патријарх који је пожелео успех ватерполистима уз поруку да буду бољи од себе и уз молитву Богу да резултат буде најбољи.

– Ја желим вама успех на Олимпијским играма- Желим Вам да будете најбољи, да будете бољи од себе, а да Бог да да резултат буде у складу са том жељом. Ако ви дате све од себе, ако као екипа будете као један организам, сигурно је да ће резултат бити истинска и права сатисфакција без обзира какав он био. Нека је са срећом и да Бог да да вас дочекамо са одличјем, са медаљом, поручио је Патријарх.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *