У Галерији РТС-а отворена изложба о грофу Сави Владиславићу Рагузинском

Изложба под називом „Дипломата Петра I Великог: Сава Владиславић Рагузински“, аутора Владе Давидовића, отворена je 8. јула у Галерији РТС и трајаће до 10. септембра. 

Епископ топлички г. Јеротеј, викар Његове Светости Патријарха српског присуствовао свечаном отварању изложбе 

Ова поставка, која се први пут представља српској публици, састоји се од више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“. Сава Владиславић Рагузински је био дипломата цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио Руско и Кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском. Изложени су документарни записи Руској Федерацији, Кини, Молдавији, Турској, Италији и другим земљама где је гроф Рагузински боравио, службовао и оставио трага за свог земног живота. 

Увек носећи отаџбину у срцу, Сава Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске Империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун век касније. Својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу, а највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.

Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта, који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана” први пут се представља српској публици, пре свега захваљујући Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

На отварању изложбе говорили су Илија Церовић, в.д. директора Телевизије Србије, историчар уметности Душан Миловановић који је подсетио: „ Пре овога вечерашњег догађаја, да споменемо да је 2009. године а у част 350 година од рођења Савиног, у Санкт Петерсбургу, у председничкој библиотеци Бориса Николајевича Јељцина – уприличена монументална изложба о Сави Владисављевићу, великом дипломати, оснивачу Руске Обавештајне службе и човеку који је у великој мери уредио доносе између сила – Русије и Кине, и на крају добио задатак да дефинише границу између њих…”

У знак успешног споразума са Кинезима Сава је поставио камен темељац будућој тврђави на граници, у граду на Топли, Тројицкосавској (данас Кјахта), названом по небеском заштитнику – Светом Сави Српском Немањићу. Ту је саграђена Саборна црква која до данас слави Свету Тројицу и Светог Саву Српског.

Коаутор изложбе и потомак грофа Владиславића Бранко Вукомановић је између осталог рекао: „ Саву Владиславића одликује велика побожност, његовим срцем управља Бог. Прочитао сам хиљаде страница о њему, прегледао хиљаду докумената, али ништа лепше о свом претку нисам могао да прочитам ни да чујем до ових речи“. 

Изложбу је отворила сестра блаженеуспомене Владимира Давидовића, док је Татјана Олујић извела нумеру Игра Душана Радића и део арије Антонија Вивалдија.

У Галерији РТС-а  били су представници Владе Републике Србије, представник амбасаде Руске Федерације г. Зелењин, представници Општине Гацко господа Милинковић и Паповић, представник Општине Сремски Карловци г. Александар Стојкечић, представници културних институција, колеге новинари, представници породица Давидовић и Вукомановић, г. Аврамов, г. Ранко Гојковић преводилац, и бројни поштоваоци живота и дела грофа Саве Владиславића. 

Захваљујући РТС-у и г. Николи Миркову, објављен је репринт издања књиге Саве Владиславића „Тајна информација о снази и стању кинеске државе“, из 1731. године, књигу је превео и приредио Владимир Давидовић.

Сава Владиславић данас има споменик у Гацку, по њему се зове и главни трг у том месту. Има споменик и у Сремским Kарловцима, и у Херцег Новом покрај цркве Светог Ђорђа. 

Сава Владиславић се упокојио 17. јуна 1738. године на свом имању Матокса у Санктпетербуршкој губернији. Сахрањен је у царској Благовештенској цркви (Националном Пантеону Русије) лавре Светог Александра Невског у Санкт Петерсбургу где почивају и чланови његове породице, а од 2010. постављена је плоча која подсећа да је ту сахрањен.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Аудио: Татјана Олујић, Никола Церовић уредник,  историчар уметности Душан Миловановић, Бранко Вукомановић коаутор изложбе и потомак грофа Саве Владиславића Рагузинског. Галерија РТС 8. јул 2021. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *