Обележена храмовна слава цркве Светог Јована Крститеља у Петровчићу

Празник Рођења Светог Јована Крститеља у Петровчићу слава је храма и заветна слава овог Богом спасаваног сремског места и његових житеља.

Торжественом Литургијом у среду, 7. јула 2021. године, началствовао је протојереј-ставрофор Јовица Веселиновић пензионисани парох, некада служашчи Епархије банатске и сремске, уз саслужење јереја Перице Влаинића, старешине јаковачке Вазнесењске цркве, пароха добановачког Бојана Весића, и јерођакона фенечког Марка. Украшени храм, који својом унутрашњом лепотом и уређеношћу показује бригу верног народа са својим свештеником, оцем Ненадом Катићем, красили су ангелски гласови наших богослова са младима.

Честитајући храмовну славу надлежном пароху јереју Ненаду Катићу и свим верницима, отац Бојан је произнео празничну проповед казујући о значају данашњег празника и радости сваког литургијског сабрања.

На крају Литургије обављен је троструки опход око храма свечаном литијом са поменом упокојенима и сахрањенима у порти храма, а који су живот дали за Отечество. 

Потом је у цркви обављен чин благосиљања и резања славског колача и кољива, а затим се старешина храма, отац Ненад Катић, захвалио оцима наше Цркве на служби Господњој, кумовима славе и свим верницима за свакодневни допринос храму и селу.

Кумови овогодишње славе су: Славиша Чобановић, Лазар Чобановић, Иван Чобановић – Чобановићи су потомци проте Кузмана Чобановића за чије време службовања се храм и саградио. Поред њих, овогодишњи кумови су и Биљана Бранковић, Биљана Прокопљевић, Нада Младеновић, Игор Цветковић, Верица Брауновић, Драгана Илић из Мислођина у чије је име дошао Раде Костић из Сурчина. Поред овогодишњих кумова који су се сагласили да буду и наредне године кумови, пријавиле су се породице Стојковић и Ранковић, а током године, могуће је пријавити се свештенику за кумство.

У порти храма је послужење за све припремило Удружење жена “Мајка Ангелина” из Купинова, које иначе 4. септембра прославља свој дан, и пекара “Батаинтегра”.

Славском сабрању је присуствовао и председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша са сарадницима.

Трпеза љубави за свештенство намесништва земунског и верни народ припремљено је у сали Културног центра у Петровчићу, а придружило се и свештенство архијерејског намесништва румског и пећиначког, као и старопазовачког, да свом сабрату и вернима пожели на многаја и благаја љета достојно прослављање Светог Претече и Пророка Јована Крститеља.

Текст, фотографије и звучни запис доставила Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Oтац Бојан Весић, након Свете Литургије:

Отац Ненад Катић, након резања славских колача:
Отац Јовица Веселиновић, за трпезом љубави:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *