Сабор Светог Јована у Великој Ремети

ВЕЛИКОРЕМЕТСКО САБРАЊЕ

Празник рођења Светог Јована Крститеља се традиционално литургијски прославља у храму Светог Димитрија Солунског, у манастиру Велика Ремета на Светој Фрушкој Гори.

Данашњом Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Милутин Илић, умировљени парох јаковачки, уз саслужење протојереја Бориса Милинковића, пароха у Инђији, протојереја Николе Деспота, пароха у Старој Пазови, јереја Душана Вишекруне, пароха у Руми, те ђакона инђијског Јанка Кртолице и ђакона старопазовачког Стефана Гавровског. За певницом су појали појци етно групе “Огањ” из Сремске Митровице и монаси и монахиње манастира Велика Ремета, манастира Пресвете Богородице Тројеручице испод Авале и манастира Свете Тројице из Стањевића. Кумовали су, већ по традицији, браћа Марко и Јанко Кртолица са породицама.

У Светој Литургији су учествовали верници из свих србских земаља, који нису жалили труда доћи у Велику Ремету по изузетно високој температури, помолити се Господу, Светом Јовану и приступити Светој тајни причешћа.

После Причешћа и поделе нафоре приступило се сечењу славских колача. Без обзира на временске услове и радни дан верни народ је испунио великореметску гостопримницу за трпезом љубави коју приредише кумови данашње славе.

Писац ових редова не може а да не истакне два лепа сусрета са игуманијом манастира Богородице Тројеручуце Златом Пантелић и монахом манастира Стањевић др Павлом Контићем. Обе ове мени драге личности су на неки начин, као и ја, везане за успомене на архимандрита Данила Здравковића, игумана ове древне светиње, у тешким годинама прошлог века.

Сабрање се завршило другом трпезом љубави и разговорима пријатеља у хладовини манастирског шљивика.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа протојереја Бориса Милинковића, пароха инђијског:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *