У Саборном храму у Руми одржан концерт хорске музике

„Српско певачко друштво у Руми“ и Српско црквено певачко друштво „Вера“ из Руме, одржали су традиционални концерт хорске музике на Ивањдан, 7. јула 2021. године, у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

На репертоару су била најлепша дела духовне хорске музике, као и дела традиционалне музике балканских ритмова.
Лепа сарадња ова два хора доказ су сви протекли заједнички наступи, као и данашњи који је био испуњен изузетно лепом енергијом.

Већ изграђен, диван и квалитетан звук, који у великој мери зависи од умешности самог диригента, и овог пута су оправдали хорови вођени диригентском палицом Зорке Ухрик („Српског певачког друштва у Руми“) и Јелене Раковић (Српског црквено певачког друштва „Вера“).

Програм се састојао од девет композиција: „Химна Српског певачког друштва“, „Оче наш“ – Ј.Маринковић, „Духовски тропар“, „Тебе поем“ – Д. Христов, „Трстенско хвалите“, „Херувимска песма“, „Заспо Јанко“ – народна. „Приморски напјеви“ – С.С.Мокрањац и „Ово је Србија“.

Старешина Саборног храма, јереј Душан Вишекруна, поздравио је присутне вернике  и објаснио да је давне 1902. године, на истом месту где и данас, први пут отпевана композиција која је химна „Српског певачког друштва“, а химну је за певаче тог друштва  компоновао Исидор Бајић, један од наших прослављених композитора.

Поздравна реч старешине Саборног храма, оца Душана Вишекруне:

Саборни храм у Руми, испуњен многобројним верницима, данас је био центар једног узвишеног, духовног сабрања, те тако ни речи хвале нису изостале, са надом да ће се овакви догађаји све чешће дешавати на радост свих нас.

Текст, фотографије, видео и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *