Видовдански сабор у Раваници

Саборовање за Видовдан, дан када се савршава успомена на Светог кнеза Лазара, почне неколико дана раније у врдничкој Раваници. На пут се тако и припрема, тако и крене – код Светог кнеза Лазара, где је делић његових моштију.

У манастиру Раваници већ у недељу 27. јуна 2021. године Светом Литургијом, коју је служио јеромонах раванички Лазар уз ангелско појање сестринства манастира предвођено високопреподобном игуманијом Анастасијом, учини се увод у свечано прослављање Видовдана. И све се за Видовдан припремаше…

Празнично бденије са Петохлебницом

Епископа сремског Василија који је по традицији стигао у кочијама у пратњи оца Лазара и славског кума Синише Малетића, у недељу 27. јуна 2021. године, дочекала је Високопреподобна игуманија мати Анастасија са сестринством манастира, кумом Душком Вучинић из Новог Сада, свештенством и свештеномонаштвом и силним народом сабраним са свих страна уочи Видовдана. 

Вечерњим бденијем које је почело у 18 часова је началствовао Епископ сремски уз саслужење игумана Макарија из Привине Главе, игумана Василија из манастира Светог Василија Острошког; јеромонаха: крушедолског Кипријана, Дамаскина из манастира Светог Марка, Евгенија из манастира Светих Козме и Дамјана, Софронија из Старог Хопова, гргетешког Теодора; и ђакона Слободана Кузмановића. Слово о Видовдану произнео је после вечерњег бденија Епископ Василије.

Празнично бденије се завршило око 20 часова а радост због предстојећег Видовдана који је и прилика да се свако сретне са Господом и Светим кнезом Лазаром, са ближњим, настављена је за трпезом Агапе. Чтеци за певницом: протојереји Александар Цвитановић, Милан Пршић, Бранислав Мишковић, јереји Александар Класнетић и Предраг Антонијевић, са свештенством Епархије сремске, монахињама Раванице и Јаска, торжествено појаше. Молитвено је присуствовао јеромонах Варнава из манастира Светих Козме и Дамјана у Раковцу.

Света тајна јелеосвећења

Светом тајном јелеосвећења која је почела у 21 час началствовао је протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски уз саслужење протојереја Станка Тркуље, протонамесника Слободана Чавке, јереја Александра Миличевића, Младена Косановића, Владе Ђурића и Владимира Јездића; за певницом су чтецирали Маринко Симић и Димитрије Милановић.

Епископ сремски Василије који је молитвено присуствовао се обратио вернима казујући о Светој тајни јелеосвећења у којој Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи, окрепљује, снажи и лечи болесника а захваљујући Божјој благодати у овој Светој тајни лечи тело човечје од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Дуго у ноћ Светом кнезу Лазару долазио је народ, њему се молећи да пред Престолом Божјим помене српски род и моли Господа да услиши молитве Светитељеве и наше. За то време вредне руке мирјанки припремале су трпезу љубави. 

Епископ сремски за Видовдан борави у манастиру Раваници, те се народ са њим у радости сретао, узимао благослов, како у недељу, тако и на сам празник Видовдана. У рано јутро, понедељак 28. јуна 2021 године, Епископ сремски већ је у порти, до свете Литургије било је времена да се са сваким ко је дошао у манастир на поклоњење Светом кнезу Лазару, поразговара. 

Видовданска Литургија

Видовдан је празник који чува тајну рода нашег, његовог вечног спасења и његовог опстанка и зато се подсећамо на дан пре битке када је кнез Лазар војску своју окупио око беле Самодреже цркве, где беше одслужена служба Божја и сва војска редом причешћена. Свети великомученик Христов предосећао је да њему и њима предстоји испити чашу страдања Христових, “за крст часни и слободу златну”. Овако се и христоносни народ у ове тешке дане искушења за српски род, припремио за овај Свети дан да прими Тело и Крв Христову на светој Литургији.

Торжествена Литургија у понедељак 28. јуна 2021. године беше уз саслужење високопреподобних архимандрита гргетешког Доситеја, великореметског Стефана, крушедолског Саве, бешеновског Арсенија, протојереја-ставрофора Драгомира Санда, проф. Православног богословског факултета универзитета у Београду и председника Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке и координатора за веронауку Епархије сремске; протојереја-ставрофора Радомира Мишића, архијерејског намесника шидског, протојереја-ставрофора Саве Раките, архијерејског намесника старопазовачког, протојереја Зорана Јовића, архијерејског намесника старопазовачког; протонамесника Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника, оца Маринка Радмила из Нирнберга, епархијског ђакона Горана Власца и ђакона Марка Јелисавца.

Исповедници су били протојереј-ставрофор Момир Џамбић и протонамесник Радослав Радовановић. За Певницом су појали свештенослужитељи Еапрхије сремске док су сестринства манастира Раванице, Јаска и Беочина, заједно са својим игуманијама; мати Анастасијом и мати Параскевом, појале ангелским гласовима за левом певницом. 

Голуб на парастосу 

У спомен на кнеза Лазара и све војнике који су дали живот за веру и отаџбину савршен је парастос у цркви. 

Има једна занимљивост везана за манастирску цркву: пред обнову, доселила су се два голуба. Станују у куполи голуб и голубица, видели смо на богослужењима да их помно прате и својим гласом одговарају. Нису били од почетка видовданске Литургије, али, гле чуда, долетели су у цркву  баш када је црквом саборно одјекивала молитва Оче наш. О чему ли су то голуб и голубица два дана небом разговарали? Јесу ли се са онима са Косова и Метохије поздрављали? Јесу ли то небом гласове своје умножили и о Видовдану широм васељене сведочили? Јесу ли свету говорили о Христу и о косовском завету Светог цара Лазара? 

Светосавски свенародни идеал и програм Све за Христа – Христа ни за шта, нико није у таквој потпуности остварио као Свети великомученик Цар Лазар“ – казује Преподобни Јустин Ћелијски и додаје: Он је то свенародно остварио определивши се за Царство Небеско и приневши себе на Косовску жртву, и са собом сав народ српски. И то је учинио из чисто еванђелских разлога, изложених у народној песми:

“Земаљско је за малена царство, а Небеско увек и довека.”

После Литургије Епископ сремски је преломио славски колач док су друге колаче преломили свештенослужитељи Епархије сремске. Славски колач је умесила монахиња Анастасија. 

Да, Косовски бој и данас траје и води се и на Косову и Метохији, али и свугде где су Срби, од Ванкувера до Аустралије, казивао је у својој видовданској беседи Епископ сремски Василије.

Данашње литургијско прослављање Светог цара Лазара и Видовданско саборовање Срба из неколико Епархија наше Свете Цркве било је као да се небо спустило на земљу.

Да све протекне како треба старало се сестринство манастира Раванице са високопреподобном игуманијом Анастасијом и духовником јеромонахом Лазаром, уз свесрдну помоћ јереја Бранислава Мишковића, пароха румског и жена мироносица које су служиле за богатом трпезом љубави.

И када су се затворила манастирска врата касно у ноћ, у понедељак 28. јуна 2021 године, само до јутра и новог богослужења, Свети кнез Лазар остаде пред свим што се чуло и видело у све дане Видовданског сабора, понесе све молитве и жеље, иштући милост од Господа за род српски, род православни. 

У уторак 29. јуна 2021. године, голуби излетеше из свог гнезда, црквом шеташе и на богослужењу одговараше. Јер, и кад се сви кућама вратише, монахиње за милост, спасење душа наших, изнова Бога и Светитеља српског кнеза Лазара молише

Извештај приредила Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Епископ сремски Василије – беседа после Свете видовданске Литургије, парастоса

и резања славског колача

Епископ сремски Василије – беседа после вечерњег са петохлебницом, недеља 27. јуни 2021. године

Отац Лазар – беседа после Свете Литургије у недељу, 27. јуна 2021. године

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *