Молитвено прослављен празник Духови у Саборном храму у Руми

,,И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сам дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.” (Дап 2, 1-4)

Празник Духови који се сматра рођенданом  Цркве и који се празнују педесет дана после Пасхе, Васкрса, па се зове и Педесетница, молитвено је прослављен у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Баш као што доличи овом посебном и узвишеном дану, једном од највеличанственијих хришћанских празника из апостолског времена, тако је и сабрање великог броја верника сведочило о значају дана када je Треће Лице Свете Тројице – Свети Дух, у виду огњених језика, сишао на Христове апостоле и Пресвету Богородицу.

Данас, 20. јуна 2021. године, Саборни храм у Руми, иако је последњих дана добио ново рухо, озарен дивном фасадом и прелепим вртом, данас је добио и посебни сјај од зелених гранчица, траве и венчића којима је верни народ украшавао свој храм и своју Свету Мајку Цркву.

Светом Литургијом, началствовао је старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, јереј Душан Вишекруна, уз саслуживање протојереја – ставрофора Рајка Цaбунца, пензионисаног пароха буђановачког.

Сабраном народу се пастирском беседом обратио отац Душан Вишекруна, који се осврнуо на саму суштину празника и важност благодарности на љубави Божијој, која је усађена унутар нашег бића, нагласивши да је важно да знамо да „када се Христос јавио својим ученицима после Васкрсења упутио им је две речи, две кратке речи али огромне снаге: МИР ВАМ! Позвао је све њих, а позвао је и све нас, да носимо у себи тај Божански мир и тако нас Он никада неће напустити“.

Беседа старешине храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна:

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је и присајединио се већи број сабраних.

С обзиром да се богослужења на Педесетницу одликују и вечерњом службом, која се обавља у наставку Свете Литургије, као спомен на то што су се Апостоли одмах разишли по свету да проповедају, тако је и данас у наставку Литургије служено Вечерње уз читање молитава Светог Василија Великог. У тим молитвама цела Црква се молила за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас Он све удостоји Небеског Царства.

Нека Пресвета, Једносушна Тројица, Бог Отац, Син и Дух Свети, помилује све нас данас сабране у нашем Светоме храму и свим храмовима широм православља, као и све наше ближње. Нека услиши молитве и подари здравља, напретка, благослова и свакога добра, и нека нас благосиља у све векове векова. Амин.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *