Патријарх српски примио Високог комесара ОЕБС-а за националне мањине

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 16. јуна 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Кајрата Абдрахманова, Високог комесара ОЕБС-а за националне мањине.

Предстојатељ Српске Православне Цркве је захвалио високом комесару Абдрахманову на посети, поверењу и пажњи коју је посветио положају и статусу националних мањина у Републици Србији. „Црква је суштински посвећена дијалогу. Ако нам је један од циљева саживот припадника различитих цркава и верских заједница, онда је неопходно да се међусобно познајемо, а да би се упознали потребан нам је дијалог“, нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је потом је упознао високог комесара ОЕБС-а са личним искуством општења и сарадње са припадницима различитих националних мањина у Републици Србији, као и Републици Хрватској, истичући да је искрено и предано посвећен процесу међуверског и међуетничког упознавања и зближавања.

Изражавајући задовољство због пријема код Патријарха српског који, како је уважени гост истакао, ужива велики углед у земљи и региону, високи комесар Абдрахманов је нагласио да полаже велику наду у помоћ Патријарха српског у даљем развоју плодотворног међуверског дијалога у овом делу Европе.

Пријему су присуствовали шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Његова Екселенција Јан Брату, сарадници високог комесара г. Захид Мовлазада, г. Алесандро Рота, гђа Елена Ђореска и шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др Александар Прашчевић.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *