Поклоничко путовање долином Мораве

Поклоничка путовања парохијана храма Покрова Пресвете Богородице из Петроварадина и осталих ходочасника се наставља са великим успехом. Овај пут се кренуло долином Мораве у обилазак светиња Епархије браничевскe.

На Свету Литургију се стигло у манастир Копорин, где је протојереј Милан после надахнуте беседе прочитао молитву за здравље код кивота Деспота Стефана Лазаревића и помазао присутне. Монахиње ове светиње са великом радошћу дочекале су поклонике.

После окрепљења настављен је пут за манастир Златенац, који је по предању подигао Деспот Стефан Лазаревић. Манастир је ушушкан у шуми, у непосредној близини реке Мораве. После целивања икона домаћин нам је био духовник манастира, јеромонах Андреј.

Изненађење за све је био сусрет са две рођене сестре, монахињама у манастиру Радошин, старицама Митродором и Нимфодором, чији је стриц био светогорац, старац Стефан Каруљски. Интересантно је да су ове две старице обновиле ову светињу уз помоћ своја четири брата свештеника. Дуго су оне самовале и тиховале и ето, после много година урађен је пут до манастира. Надамо се да ће се многи ходочасници попут нас одлучити на обилазак ових светиња.

Нешто готово нестварно је био сусрет са четвртом светињом, која доби име по Светом апостолу Томи, манастир Томић. У невеликом храму са прелепим фрескописом први сусрет са целивајућом иконом и великим бројем честица моштију светитеља. Према речима једне од монахиња, ових дана је почела да мироточи икона Пресвете Богородице. Према оном што смо видели, вредне монахиње се баве и припремом лековитог биља за разне капи, тинктуре, мелеме и креме. Да је овај прелепи манастир место за узгој лековитог биља говори и велики број необичних саксија са засадом биљака.

Свима који нису били, топло препоручујемо обилазак наведених манастира у долини Мораве.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *