Слава храма Светих Кирила и Методија у Сремској Митровици

Празник Светих Кирила и Методија, слава сремскомитровачког храма посвећеног Равноапостолним словенским учитељима из 9. века, прослављен је у понедељак 24. маја 2021. године служењем Свете литургије уз освећење и резање славског колача. Литургијом је началствовао војни свештеник, капетан Ђорђе Стојисављевић уз саслуживање јереја Бранка Цабунца и јереја Јовице Михајловића. Отац Ђорђе том приликом произнео је надахнуту славску беседу.

    Након литијског опхода око храма освештан је славски колач који је пререзан  у присуству гостију и верног народа, кумова овогодишње славе Ђорђа и Биљане Остојић из Сремске Митровице, представника државних и локалних власти, односно војске и полиције. У певници храма појали су чланови дечијег црквеног хора “Благослов” предвођени диригенткињом Тамаром Пајкановић. Иначе, прослава празника започела је у предвечерје славе свечаним концертом дечијег хора у порти храма Светих Кирила и Методија.

“Христос васкрсе драга браћо и сестре! Ево велике радости у нашем храму и нашим срцима јел и на данашњи дан упућујемо молитве  светитељима Кирилу и Методију да буду наши заступници пред Господом и да нас обдаре свим добрима”, започео је своје обраћање присутнима старешина храма протојереј-ставрофор Саво Ракита, архијерејски намесник сремскомитровачки. Он је пренео архијерејски благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, захваљујући свим гостима и верном народу на присуству и пожелевши  да се на овом светом месту “дуго окупљамо у славу Светих Кирила и Методија и славу Божију”.

Домаћин је позвао благочестиви народ и госте да се послуже на празничној трпези коју су у храмовној порти приредили кумови  овогодишње славе.

Беседа војног свештеника, капетана Ђорђа Стојисављевића

 

Текст и звучни запис: Дејан Мостарлић

Фотографије: протојереј-ставрофор Саво Ракита, Саша Велимировић, Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *