Слава цркве Светих Ћирила и Методија у Бусијама

Наша Света Православна Црква прославља оне који су Бога прославили равно апостолима, прославља  Свете Ћирила и Методија, учитеље свих православних Словена. Црква Божјих угодника, Ћирила и Методија,  у земунском насељу, Бусије, светковала је своје небеске покровитеље у понедељак, 24. маја 2021. године.

Торжественом Литургијом началствовао је протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски уз саслужење протојереја ставрофора: архијерејског намесника земунско-новобеоградског Боже Бакајлића и архијерејског намесника подунавског Гавре Милановића; протојереја Сретена Лазаревића архијерејског намесника румског; јереја Бојана Мијановића архијерејског намесника пећиначког и јереја Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремскокарловачког. На торжественој Литургији саслуживали су и свештеници: протонамесник Ђорђе Ковљен, парох белегишки; јереј Александар Филиповић (Епархија ваљевска) као и ђакон Бранимир Терзић из ваљевске Саборне цркве Васкрсења Христовог. Певницом је руководио протојереј-ставрофор Гојко Терзић, парох цветановачки и љишки. Појао је хор Свети Јован Златоусти, предвођен проф. Тамаром Пајдић.

Празничну проповед произнео је  током Литургије о. Страхиња Голијан који је поред кратког слова о Светој браћи Ћирилу и Методију казивао о времену нашем, о српском народу,  о томе шта нам је чинити да будемо и останемо на бранику своје вере и Отечества.

Неколико речи о проти Милораду Нишкићу:

У Бусијама смо могли да осетимо изобилну радост сваког дана, а посебно у дане Сабора Светих Кирила и Методија који ове године траје од првог предавања 11. априла 2011. (оца Николе Ерцега), преко предавања Високопреподобног архимандрита настојатеља великореметског Стефана и предавања протојереја-ставрофора др Милоша Весина, пароха чикашког и ленсиншког, све са моштима Светог Нектарија Егинског, закључно са даном прослављања православних светитеља. У Бусијама је све радост! Тамо се свако радује Богу, свим Светима и небеским покровитељима! Радује се свако свакоме, а царско свештенство у радости верне дочекује!

Али, у Бусијама смо видели и какав је братски однос према претходнику, свештенику који је деценијама мисионарио, радио и градио – реч је о проти Милораду Нишкићу. Са каквом пажњом и љубављу се дочекује до јуче парох ове цркве! И како прота Милорад Нишкић свакога од парохијана поименице пита за сваког члана у породици, даје лепу реч, реч утехе. За пример свима како се треба у животу односити према ономе ко је био пре нас и у чијем раду и плодовима уживамо, и кога наслеђујемо. У порти цркве Светих Кирила и Методија у време проте Милорада Нишкића, великог неимара Српске Цркве (подигао са верним народом осам цркава) изграђен  je Парохијски дом са пратећим садржајем, два стана за звештенике и парохијском салом. У оквиру парохијског дома је и амбуланта за потребе парохијана као и школа. Школа ради као издвојено одељење ОШ „Бранко Радичевић” из Батајнице. Ради се о модерном објекту који се простире  на око 2.000 квадрата и има сопствени систем централног грејања, седам учионица опште намене, библиотеку, учионицу за продужени боравак, кабинете за информатику, зборницу, кухињу, трпезарију, фискултурну салу и друге просторије. Насеље Бусије на територији Општине Земун формирано је 23. јануара 1997. године, становници су углавном прогнани Срби из Хрватске и БиХ после операције Олуја

***

После опхода око цркве приступило се резању славског колача. Кумови овогодишње славе, породица Зорана Сикираша, су принели колач и жито, док је кум за наредну годину Милан Јовчић. У парохијској сали приређен је славски ручак током којег се обратио протојереј-ставрофор Стојадин Павловић директор Патријаршијске управне канцеларије.

Из слова проте Стојадина Павловића:

„Међу следбеницима Христовог Јеванђеља налазе се светитељи које данас прослављамо, Свети Ћирило и Методије. Истини за вољу нисмо се нешто адвекатно одужили овим светитељима, нарочито ми Срби. Могли бисмо мало више у оквиру образовних, духовних и културних темеља да крстимо именом Ћирила и Методија. Добро је да је храм у Бусијама узео себи за заштиту Ћирила и Методија. Добро је да се народ из различитих крајева сабрао овде и као да се додирнуо са потребом српског националног, црквено-народног да имамо за добродошлицу људима који су из различитих крајева да понесу тај барјак наших просветитеља, да пронесу барјак људи светих који су на просторе ове, после Арапа и Хазара, донели нама Словенима и писмо. На икони смо видели да Свети Методије држи Путир а да Свети Ћирило држи свитак са словима која представљају глагољицу. 

Човеку је вазда био проблем човек у смислу удаљености и разједињености и добро је да се на овај начин овде данас лечи тај егоизам. Добро је да се уздигнемо изнад егоизма и да се не задовољимо никада тиме да кажемо: ово је моје. Није моје, ни кад кажем – моја породица. Није моје, ни кад кажем, моја држава. Није моје, нарочито кад кажем, моја партија. Све се некако враћамо ка личном, егоистичном. Али нама је  потребно да будемо у заједници, потребан је човек човеку. Да би био човек уз човека, мора да тражи  место окупљања, место сабрања. Неслога је велика јер смо ми наше институције српске, националне, православне ако хоћете и словенске, свесно и несвесно урушавали. Незгодно је да Српска академија наука и уметности не носи  адекватно своје име. Незгодно је што се урушавају  наши универзитети. Незгодно је што је војска изгубила свој ауторитет. Незгодно је ако Црква посустане и ако губи заједништво и фактор обједињавања националног. Зато је важно данас овде, да сабрани под  благослвом Епископа сремског Василија, одговоримо на те обавезе које Српска Црква и српски народ има…“

Гости на славском сабрању

Данашњем сабору које су Свети Кирило и Методије благодаћу својом и милошћу Божјом сазвали и све људе призвали су присуствовали: господа Срђан Јаковљев, главни координатор Министарства унутрашњих послова Републике Србије; Миодраг Линта, народни посланик републике Србије; чланови Градског већа Општине Земун – Бошко Радовановић, Ђорђе Дукић и Вукашин Бојовић (задужен за Батајницу); Зоран Лазић, начелник Општине Стара Пазова, директорка школе у Бусијама и Батајници гђа Љиља Мијић. Са верним народом и гостима били су и протођакон Радомир Ракић, пароси цркве Светог Јована Шангајског у Батајници, отац Дарко Кончаревић (старешина цркве) и отац Никола Ерцег.

Да све буде како треба, старали су се протојереј Мићо Ристић и протојереј-ставрофор Миле Јокић који се за трпезом Агапе захвалио свима, за учешће и присуство на данашњој слави Светих угодника Божјих Кирила и Методија. Посебну захвалност дугујемо вредним мироносицама које су увек у Цркви, за Цркву. За трпезом је појао знаменити хор Свети Јован Златоусти, а слушале су се и крајишке песме.  

Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају.

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа оца Страхиње Голијана:

Беседа оца Стојадина Павловића за трпезом Агапе:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *