Мошти Мајке Ангелине дошле су у Шид

       У понедељак 11. априла 2016-ог Лета Господњег, на празник преподобног Марка аретуског, мошти Преподобне Мајке Ангелине, стигле су у Шид.  Шиђани као добри домаћини, познајући обичаје поштовања изашли су  у сусретање овој Богом пројављеној светитељки. Дична и бројна литија сусрела је мошти на самом уласку у град, у улици Цара Лазара. Овај литијски вход кретао се центром града на путу ка свом крајњем циљу, саборном храму Светог оца Николаја.

Овај богоугодни збор предводио је Преосвећени епископ сремски Господин Василије, у пратњи браће и саслужитеља, часног свештенства шидског намесништва. По доласку у храм пред кивотом са Светим моштима Преосвећени владика  је заједно са верним народом града Шида завапио   за молитвено заступништво Мајке Ангелине и заблагодарио Господу на овом по свему јединственом и свечаном дану. По прочитаном Акатисту  грађани Шида тискали су се око кивота, тражећи благослов и целивајући Свете мошти. У наставку сабрања уследило је Вечерње богослужење.

У 18 часова, у владичанском двору у Шиду, Преосвећени епископ  је благословио  и  својим присуством почаствовао отварање црквеног музеја архијерејског намесништва шидског. Када бисмо хтели да саберемо све утиске тога дана морали бисмо се поистоветити са мишљу псалмопојца Давида и рећи: Ово је дан који створи Господ , обрадујмо се и веселимо се у њему!И заиста Шид се имао чему обрадовати и зашта веселити тога дана. Мошти Мајке Ангелине, бесцени дар небеса земљи и светлост свим богочежњивим душама, дошле су међу нас да нас утеше и укрепе.

Мошти Мајке Ангелине почиваће у храму Светог оца Николаја у Шиду све до 17. априла када ће даље наставити своје ходочашће.
вероучитељ Никола Лукић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *