Слава цркве Преноса моштију Светог оца Николаја у Прхову

Небеском заштитнику цркве у Прхову, у суботу 22. маја 2021. године, узнео је молитве јереј Стефан Сремац са благоверним народом. После прочитаног Јеванђељског зачала, о данашњем празнику казивао је отац Стефан Сремац, поучавајући верне да када сарађујемо са Господом, када Му се молимо и разговарамо, тада је Господ међу нама:

„Господ је стално ту, непрестано нам помаже и учи нас како да будемо бољи и да што већа добра дела чинимо. Са друге стране, када Господ види да смо ми растројени и да не функционише љубав између нас, тада и Он одлази од нас. Пример Светог Николаја, оним људима који су се удостојили да седам векова пребива међу њима, пример је и за нас. Али један моменат, један рат, један проблем, већ је довео до тога да Свети Николај не жели да обитава међу људима који то не заслужују. Тако је и у Цркви, стога треба да запамтимо на данашњи празник да је Господ посреди нас. Ако желимо да буде посреди нас, ми морамо да будемо бољи, чистијег срца и да будемо у већој љубави него што смо били до сада.“ – казао је отац Стефан. 

Свечаном саборном поворком са верницима и кумовима славе, опходом око цркве, пронете су иконе и славски колачи, барјаци… Господу би угодно данашње прослављање празника Преноса моштију Светог Николаја, када су чесне мошти Божјег угодника, светитеља Николаја, пренете из опустошеног града Мире, у многољудни град Бари.

Кумови славе, Прховчани Петар Васић са породицом, Радислав Васић и Раде Костић из Сурчина, принели су славски колач и жито. За наредну годину кумство су узели: Никола Васић, Војислав Миловановић, Александар Мисиркић, Бошко Панић, Рада и Александар Евђенић, сви из Прхова. 

И како то бива, трпеза љубави у порти била је продужетак литургијског сабрања а богоугодни разговор се водио о историјату Цркве, какав је њен живот био и како су је благочестиви људи очували на радост својих потомака. У припреми данашње славе све је текло лако и једноставно јер су се верни сами одазвали да прирпеме трпезу Агапе са својим свештеником.  

Данас Пренос моштију Светог Николаја славе следећи храмови на подручју Архијерејског намесништва пећиначког: храм у Шимановцима, Карловчићу и Сибачу. Осим пећиначког намесништва, занимљиво је да негде око шездесетак цркава на подручју Епархије сремске прославља и има за свог заштитника Светог Николаја Мирликијског.

Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају.

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа оца Стефана Симића:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *