Мошти Светог Нектарија Егинског у Бусијама у цркви Светих Кирила и Методија

До храмовне славе, 24. маја 2021. године, свакога дана ће у цркви Светих Кирила и Методија бити служена Света Литургија од 8.00 часова, а Акатист у 18.00 сати. У недељу, 23. маја и на дан славе, у понедељак 24. маја, Литургија ће почети у 9.00 часова.

У земунском насељу Бусије, у оквиру обележавања празника Светих Ћирила и Методија – храмовне славе, у Недељу мироносица 16. маја, дочекане су мошти Светог Нектарија Егинског. Мошти је, са благословом Епископа сремског Василија, донео протосинђел Клеопа Стефановић, настојатељ Световаведењског манастира у Сремским Карловцима, у пратњи јереја Николе Ерцега, пароха цркве Светог Јована Шангајског у Батајници.

Мошти Светог Нектарија дочекао је верни народ и царско свештенство: протојереј-ставрофор Миле Јокић, парох бусијски са сабратом и старешином цркве Светих Кирила и Методија Мићом Ристићем; протојереј-ставрофор Милош Весин, парох чикашки и ленсиншки; протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски.

Светог Нектарија је дочекао и протојереј-ставрофор Јово Лакић, парох шамачки. Отац Јово (једно време и архијерејски заменик) је дугогодишњу свештеничку службу завршио као архијерејски намесник модричко-градачачки, сада живи и ради у Београду. Прву икону новомученика јасеновачких живописао је отац Јово.

Затим, високопреподобни архимандрит настојатељ великореметски Стефан, протојереј Срђан Тешић старешина цркве Светог Георгија у Шумарицама код Крагујевца са 15 парохијана, старешина батајничке цркве Светог Јована Шангајског отац Дарко Кончаревић;  отац Ђорђе Марић из Шидске Лазарице; протојереј-ставрофор Зоран Јагодић, старешина цркве Успења Пресвете Богородице у Шидском Истоку и парох угриновачки јереј Александар Чавка.

Таква је светлост засијала на изласку из цркве а у сусрет моштима обасјала велику икону Светог Нектарија да се није могло гледати. Ако се до Егине и манастира Светог Нектарија не може сада лако стићи, то је Свети Нектарије дошао међу људе. Радовало се и небо и земља.   

У цркви је служен Акатист Светом Нектарију, а након службе је било промишљање на тему „Колико и како данас сведочимо Христово васкрсење?“ Драги гост из Чикага, протојереј-ставрофор професор др Милош Весин, парох јужночикашки и ленсиншки и професор Православног богословског факултета Српске Православне Цркве у Либертивилу, одржао је предавање у препуној сали парохијског дома.

Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају.

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *