Пасхални Васкршњи дани у Бешки

Христос Васкрсе радости моја, говорио је посведневно чудесне речи Живота свима људима који су му долазили у манастир Свети Преподобни Серафим Саровски. Христос Васкрсе и смрти више нема узвикивали су Светитељи Григорије Богослов и Јован Златоусти, први у капели Анастасија (Васкрсење) у Цариграду састављајући у том добу своје чувене богословске беседе док је већина у Цариграду веровала Арију и прогонила православне, а други док су га цареви овога света прогањали. Обојица су дочекала победу Лепоте Христа у овом привремено палом свету!

Том Лепотом напојени у ове дане кличемо и ми у Бешки – Христос Васкрсе децо и људи, младићи и девојке, старци и добре баке, свештеници и појци, народе православни и сви они добре воље међу анђелима и људима!

Прослављајући Пасху Христа од Великог петка све до Томине недеље, која сведочи и да неверје кроз историју уствари утврђује веру, имали смо многе лепе догађаје у нашем малом месту. Ове године је у Бешки организовано први пут заједничко фарбање васкршњих јаја деце ОШ „Браћа Груловић“ у организцији Црквене Општине Бешка.

По благослову старешине храма протојереја-ставрофора Браце Санчанина нови свештеници су показали своју креативност заједно са својим супругама Јеленом Гачић и Иваном Трифковић, као и вероучитељем, тако да су угостили око стотинак деце. Јереј и благајник ЦО -е Стефан Трифковић и протојереј Јовица Гачић су обезбедили средства за фарбање око 300 васкршњих јаја и послужење за сву децу.

На сам дан Васкрса, после јутрења и Свете Литургије било је символично такмичење у куцању васкршњим јајима, а најмлађи учесник је добио на поклон иконе-диптих који је породици уручио протојереј Јовица Гачић.

Лепота Васкрса је све обасјала и земљу и преисподњу и васкршњој радости није било краја, а бешчанска деца су добила још један повод за славље, ученици из ОШ „Браћа Груловић“, ове друге недеље по Васкрсу, освојили су прво место у Србији на такмичењу у рукомету.

Надахнути Лепотом Христа и догађаја у нашем лепом селу Бешки, узвикујемо свима са Светим Серафимом Саровским – Христос Васкрсе!
Текст и фотографије: ђакон и вероучитељ Горан Груловић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *