Ћирилицу, наше писмо, од предака наследили ми смо!

Православни дечји часопис Светосавско звонце и Српско одељење Међународног јавног фонда јединства православних народа из Москве у оквиру пројекта Дани словенске писмености расписују међународни конкурс за литерарне, ликовне и калиграфске радове на тему Ћирилица – наслеђе и будућност.

Циљ конкурса: Духовно, морално и патриотско васпитање деце и омладине, познавање српског језика, историје, традиционалних вредности и културно-историјског наслеђа. Услови конкурса: Радове могу да шаљу ученици основннх и средњих школа из Србије, земаља окружења и читавог света. Сваки учесник може да пошаље само јадан рад, који раније није објављиван у електронским и штампаним медијима, нити награђиван на другим конкурсима. Учесници конкурса су подељени у четири старосне групе:

  • прва група: од предшколског до другог разреда основне школе
  • друга гpyпa: од трећег до петог разреда основне школе
  • трећа група: од шестог до осмог разреда основне школе
  • четврта група: ученици средњих школа

Услови за литерарне радове: дужина текста: најмање једна страна штампаног текста А4, највише две стране текста. Уз рад написати податке (погледајте у наставку текста). Услови за ликовне и калиграфске радове: техника по избору, димензије рада: нaјмање 20×30 cm; највише 50×60 cmr на полеђини рада залепити штампане податке о аутору. Рок за пријем радова је 10. мај 2021. године.

Свечаност уручења нaгpада и пригодан програм, у колико то епидемиолошки услови дозволе, одржаће се на дан Светих Ћирила и Методија, 24. маја 2021. године, у 11 часова у Руском дому у Бсограду (ул. Краљице Наталије бр. 33).

Ове године за награде се кандидују радови из три области:

  • литерано стваралашто
  • ликовно стваралаштво
  • калиграфија

Промењен је начин слања радова. Литерне радове можете слати на адресу „Светосавско звонце“, ул. Краља Петра бр. 5, 11000 Београд или на е-mail:  urednik@zvonce.spc.rs са назнаком: За конкурс. Ликовне и калиграфске радове слати на адресу „Фонд јединства православних народа“, ул. 27. марта бр. 50, 11000 Београд или на е-mail: fjpn@bvcom.net. Због ванредне ситуације у школама (рад на даљину и остало), крајњи рок за пријем радова је померен за понедељак, 10. мај. 2021. године.

Уз ликовне, литерарне и калиграфске радове исписати следеће податке:

  • име и презиме аутора, разред ученика/це
  • адреса школе, број телефона и e-mail (поштански број, град, улица и број)
  • име предметног наставника или ментора, његов број телефона и e-mail
  • адреса аутора, телефон и e-mail
  • eпархија

Редакција се обавезује да све податке учесника користи искључиво за обавештавање у случају да је ученик добитник награде, а у јавном објављивању резултата конкурса да напише име ученика, разред, школу и град. Приложити сагласност родитеља или старатеља да се рад може публиковати.

Сваку област стваралаштва ће оцењивати посебан стручни жири. Чланови жирија ће бити наши познати књижевници, уметници и професори универзитета, представници Српског оделења ЈМФЈПН и „Светосавског звонца“. За одабир радова биће вредновано следеће: уметнички дар, познавање теме, разумевање духовних, традиционалних и моралних вредности, способност јасног и правилног изражавања мисли, познавање граматике и правописа. У свакој од категорија ће бити награђена по три рада. Првонаграђени из старијих група (трећа и четврта) у свим областима стваралаштва добијају дванестодневно летовање на Крфу, остали награђени ће добити вредне награде.

Резултати конкурса ће бити објављени одмах по завршетку рада жирија, најкасније до 18. маја 2021. године. Награђени ће бити лично обавештени, као и њихове школе, а комплетан записник о раду жирија биће објављени на сајтовима www.zvonce.spc.rs, FB Zvonce i fjpn@bvcom.net

www.zvonce.spc.rs и  https://www.facebook.com/mfjpnos

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *