Акатист Светом Нектарију Егинском и предавање у храму Светих Кирила и Методија у Бусијама

У пету недељу Васкршњег поста, 18. априла 2021. године, после Акатиста Светом Нектарију Егинском који је одслужио отац Мићо Ристић, парох бусијски и отац Никола Ерцег, парох цркве Светог Јована  Шангајског у Батајници, верници су миропомазани уљем из кандила поред чудотворних моштију Светог Нектарија Егинског, са острва Егине. Kао што се каже, на дар сте добили на дар и дарујте, тако је и отац Никола даровао уље које је донео са Егине.

Протојереј-ставрофор Миле Јокић се кратко обратио у цркви позивајући верне да пређу у црквену салу парохијскoг дома, казавши да смо прешавши половину Часног поста, пошли у сусрет Васкрсу, не чекајући да Васкрс дође до нас.

Предавање на тему „Света Тајна Јелеосвећења и њен значај за наше здравље и спасење“ одржано је  у сали парохијског дома храма Светих Кирила и Методија у Бусијама, а предавач је био свештеник Никола Ерцег.

Пре почетка предавања чланови Хора Свети Јован Златоусти храма Светих Ћирила и Методија на Бусијама су отпевали песму Маријо славна, док је уводно слово дао прота Миле Јокић.

Основне теме предавања биле су: поред Свете Евхаристије и Свете Тајне просветљења (крштења), Света Тајна Јелеосвећења се сврстава међу најстарије Свете Тајне у Цркви.

По Светом Николи Кавасили “свештеничким молитвама савршава се и Света Тајна Јелеосвећења, то је тајна која пружа исцељење телесне слабости и опроштење грехова онима који је примају…” На основу овог сведочанства Светог Николе Кавасилe Тајна Јелеосвећења изражава њен светотајински карактер само уколико се схвати у једном црквеном контексту. Кроз јелеј Господ даје благодат Духа Светог и та благодат лечи болне, подиже раслабљене, повраћа “с ума шедше”.

После предавања верници су оставили цедуље са сугестијама и предлозима за нова духовна сабрања, а затим су примили по иконицу Васкрсења Христовог и разне дарове из руку свештеника Николе Ерцега. Овом приликом подељени су бесплатно примерци листа Православље, Светосавско звонце и Православног мисионара.

Благодаримо Зорици Зец за достављен текст, фотографије и звучне записе.

Извор: Радио „Српски Сион“

Предавање оца Николе Ерцега
Протојереј-ставрофор Миле Јокић, после предавања свештеника Николе Ерцега

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *