Света тајна Јелеосвећења у Добановцима

У суботу 10. априла 2021. године служена је Света тајна Јелеосвећења у добановачкој цркви Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског. Началствовао је свештеник Зоран Керезовић из Клиничког центра уз саслужење пароха добановачког, Бојана Весића,  јаковачког Перице Влаинића, бечменског Немање Бошковића, грмовачког Владимира Милановића,  инђијског Борка Миловановића и пароха новопазовачког Предрага Антонијевића. За певницом је био сабрат овог храма отац Јулијан Тодоровић, док се старешина цркве отац Милан Алимпић старао о свему.

У Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди“. (Јн. 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“. (Мк. 6, 13)

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова – тако учини царско свештенство да та Божја благодат сиђе на народ, да је у срце прими и са собом у дом свој понесе.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *