Акатист Пресветој Богородици Тројеручици и предавање у храму Светих Кирила и Методија у Бусијама

У четврту недељу Васкршњег поста, 11. априла 2021. године, после Акатиста Пресветој Богородици Хиландарској Тројеручици који је одслужио отац Мићо Ристић, парох бусијски и отац Никола Ерцег парох цркве Светог Јована  Шангајског у Батајници одржано је духовно вече, прво у низу.

Предавање на тему: „Вера наша, вера славна, наша вера православна“ одржано је  у сали парохијског дома храма Светих Кирила и Методија у Бусијама. Предавање је одржао свештеник Никола Ерцег.

Пре почетка предавања чланови хора Свети Јован Златоусти храма Светих Ћирила и Методија на Бусијама су отпевали песму Вера наша вера славна наша вера православна, док је уводно слово дао протојереј-ставрофор Миле Јокић.

Основне идеје предавања су биле:
– Црква и њен идентитет су неодвојиви од идентитета верника.
– Идентитет Цркве се не мења али начин на који се он изражава у историји је нешто што је прилагодљиво.
– Идентитет Цркве је у Царству Божјем и нама је Христос док је био на земљи показао вредности тог Царства па тако и данас можемо да проверавамо у разним ситуацијама поређењем са оним, како би у њима реаговао Христос.

– Црква даје смисао верницима и њен идентитет лежи у могућности да зна излаз из лавиринта живота и да на крају тог излаза увек јесте Црква и светлост Христова.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Протојереј – ставрофор Миле Јокић, уводна реч:

Предавање оца Николе Ерцега у Бусијама:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *