Света архијерејска Литургија у Белегишу

У недељу Крстопоклону, 4.априла 2021. године у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Белегишу, са почетком у 9:30 часова, Свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, а саслуживали су протојереј Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки из Нове Пазове, протојереј Александар Цвитановић из Старих Бановаца, протонамесник Ђорђе Ковљен из Белегиша, јереј Александар Маџаревић из Нових Бановаца, епархијски ђакон Горан Власац и новопазовачки ђакон Светогор Сандић.

Чтецирали су вероучитељ Душан Тишма и Никола Братић. За певницом су појали јереј Александар Класнетић, вероучитељи Димитрије Милановић и Илија Алексић, теолог Гвозден Милановић и богослов Стојан Ковљен. Верни народ и ученици веронауке из овога села су учествовали у Литургији причестивши се Телом и Крвљу Господа Бога и Спаса Нашега Исуса Христа.

Преосвећени Владика Василије, наш Епископ, беседио је о прочитаном јеванђељу и идењу за Христом носећи свој крст. Господ нас позива да се одрекнемо својих грехова и кренемо за Њим, речима из Марковог јеванђеља: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде.

Данас се поклањамо Крсту, а као народ треба и да одбацимо многе своје грехе јер много сагрешисмо. Грех који се издваја јесте грех чедоморства. Епископ је навео и пример да су Срби раније били бројни као један европски народ, а сада нас је десет пута мање.

Архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Зоран Јовић се захвалио Епископу на канонској посети, а свештенству, ђаконима, појцима и верном народу на Славослову литургијском. Такође, захвалност је упућена и председнику Општине Стара Пазова господину Ђорђу Радиновићу на дугогодишњем обнављању и украшавању цркава у овој Општини.

На крају, Епископ наш Василије и отац Зоран су захвалили пароху белегишком, домаћину протонамеснику Ђорђу Ковљену, на богоугодном сабрању и гостољубљу у овај недељни дан.

Текст и фотографије: ђакон Светогор Сандић

Извор:Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *