Сарадња Општине и СПЦ – брига о културном и духовном наслеђу

Председник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући Његово Преосвештенство Епископа сремског г. Василија.

Председник Манчић је са владиком Василијем разговарао о сарадњи локалне самоуправе и Српске православне цркве, средствима које ће румска општина обезбедити за обнову верских објеката, али и о куповини објекта у власништу Општине(Главна 150), за који је заинтересована Епархија сремска и где би се могао уредити дом за сремског Епископа и оформити православна ризница у граду.

“Изузетно ми је задовољство и част што смо данас у Градској кући у Руми угостили нашег Епископа сремског господина Василија. Морам да истакнем да поред тога што је евидентна добра сарадња на локалном нивоу са Српском православном црквом, имамо одличну сарадњу и са самом Епархијом Сремском. Данас смо разговарали о конкретним стварима, пре свега о заинтересованости Епархије сремске за куповину објекта у Главној 150. Ми смо вољни да ту локацију, која у овом моменту није репрезентативна, дамо на лицитацију, јер ми као локална самоуправа не можемо своју имовину на други начин да отуђимо сем лицитационим путем. Уз помоћ цркве и локалне самоуправе то би могао да буде један леп кутак. Сремска епархија је заинтересована за улагање и реновирање и бољи изглед не само тог објекта него и саме улице и нашег града, а и свакако да ће нам бити драго да нам епископ буде што чешће гост, али не само гост, већ да буде и домаћин у нашем граду”, изјавио је председник Манчић.

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије се захвалио на конструктивном разговору и констатовао да је Рума централно место у Епархији кроз коју воде сви путеви.

“Ту сам већ 35 година у Епархији и увек пролазећи кроз град Руму увек ми некако западне на очи, а куд год прођем морам проћи кроз град. Пошто сам ја старији човек треба ми мало и одмора, а са друге стране желећи да и ја будем грађанин и становник града Руме, наишао сам на разумевање да овде прво купимо кућу, а затим је уредимо и средимо да то буде један фини православни кутак, да ја као епископ имам седиште у Руми”, казао је владика Василије и нагласио да је од доласка председника Манчића на чело Општине Рума направљен један велики прогрес у граду, у многим сегментима.

“Посебно бих хтео да нагласим важност тога да је човек који је на челу овога града осетио потребу да помогне културна добра у његовој општини, а то су светиње, цркве, манастири за које Општина Рума одваја део средстава па сваке године, мало по мало понека се светиња улепша, уреди и приведе се намени и програму који треба да буде”, рекао је Епископ сремски Василије.

Протопрезвитер Сретен Лазаревић архијерејски намесник и парох румски је истакао да се у 2021. години  наставља уређење Саборног храма Силаска Светог духа на апостоле у Руми, а да ће се у сврху обновљења оног по чему је Рума била позната подићи један велелепни крст на улазу у град.

“Сада смо у фази рестаурације и конзервације иконостаса који је урадио наш прослављени уметник Урош Предић и до краја ове године биће завршен и тај део посла, биће враћене и иконе и комплетан дуборез ће бити рестауриран и сређен. У даљем уређењу овог храма планиран је  завршетак фасаде која је обијена 96. године, а старањем наше Свете цркве и Општине Рума и наравно наших верника и становника овога града биће и то урађено. Настављамо спречавањем даље гарежи и свих осталих наслага на делима Уроша Предића изградњом палионице у дворишту Саборног храма. Дакле, да бисмо заштитили вредан уметнички рад, јер неколико тона свећа се запали током године, од свих тих испарење и свега долази до оштећења тог културног наслеђа, зато ћемо изместити у адекватан простор који ће бити исто тако обележен као богослужбени, тако да не губи своју суштину и срж, а то је да се старамо и о живима и о упокојенима који су наши сродници и нама изузенто драги и важни. Поред свих осталих уређења храмова у румској општини оно што ће бити радост за све нас јесте подизање Часног крста на уласку у Руму од стране свете и дивне и окићене манастирима и светињама, Фрушке горе. Дакле на првом кружном току долазећи од Новог Сада биће подигнут велелепни крст који је сада у изради, висине 10 метара, тако да ће бити свима нама на радост и обновљење оног што је некада наша Рума баштинила и што је и данас и те како труди се да баштини, јер Рума је некада називана град крстова. Обнављамо и даље све оно што су наши свети преци и поштовали и уређивали и оставили нама у наслеђе да и ми својим потомцима, ако Бог да, оставимо у наслеђе и старање и украшавање и улепшавање душе и тела и заједнице”, истакао је архијерејски намесник Лазаревић.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је владики Василију уручио и прогодан поклон, едицију књига “Српска епопеја 1914-1918”.

Извор: Општина Рума

Фото: Општина Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *