Одржано опело најстаријем парохијанину Петровардина

Данас, на празник Светих 40 мученика Севастијских, после Свете Литургије у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, служено је опело упокојеном Јовану Ћутићу.

Деда Јова, како смо га сви звали, проживео је тешких 86 године радећи по белом свету. Био је, према неким сазнањима, дуго година црквењак у храму Светог Саве у Берлину. Помагао је нашу Цркву својим прилозима, а прошле године је био кум храма Покрова Пресвете Богородице.

О породичном животу деда Јове се мало зна, осим да  је неколико година становник Петроварадина и најстарији члан ове мале парохије и то најревноснији. Деда Јову ни забрана кретања прошле године није спречила да дође на богослужење у његов храм. Кажу да га је полиција три пута кажњавала због тога, али он није одустајао. Неки би рекли да је био мало необичан, али веома добар и искрен. Запамтио сам тренутке када је деда Јова са својих осам деценија живота метанисао као младић, а ходочашћа никад није пропуштао.

Данашње опело је служио јереј Бранислав Керечки, парох храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, који се бираним речима и лепим успоменама опростио од нашег великог приложника и мудрог старца.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *