О Васкршњем посту

Драга браћо и сестре, сутра нам креће Велики, Васкршњи пост и траје до 01.05 (Велика Субота). Другог маја пост престаје јер славимо Васкрсење, победу живота над смрти. Овај пост се пости углавном на води, а суботом и недељом је дозвољено уље и вино. Рибу једемо само на празник Благовести и Цвети.

Сврха поста

Сврха поста је очишћење тела и душе. Сваки пост има телесну (материјалну) страну и духовну (нематеријалну). Телесни пост се састоји од неузимања мрсне хране а духовни од уздржавања од лоших мисли и дела. Пост би у свом преводу могао да се преведе као “неједење”, а у ширем смислу би поента поста могла да буде да “не једемо” једни друге. То би значило да према свакој особи треба да се опходимо као својеврсној икони Божијој и да не чинимо другима оно што не би желели да они чине нама. О томе говори и друга највећа заповест Господа Исуса Христа: ” Љуби ближњега свога, као самога себе”: Васкршњи пост се састоји од 7 недеља а најважнија је последња, страдална недеља у којој се налазе Велики Четвртак, Велики Петак и Велика субота, најзначајни дани који су претходили Васкрсењу. На Велики четвртак је установљено причешће и обављена је Тајна вечера између Христа и апостола. После тога Христос бива издан од стране Јуде Искариотског и предан војницима. На Велики петак Христос бива разапет на крст, у Велику Суботу силази у Ад, а недељу Васкрсава, у трећи дан од своје смрти.

Порекло поста можемо наћи и у старом завету (Мојсије после 40 дана поста прима таблицe са 10 Божијих заповести, а и за Самсона, библијског јунака је анђео Господњи рекао да неће окусити вина и других опојних пића. Пророк Илија је такође после поста од 40 дана био удостојен да види Бога лицем к лицу). Пост је све људе кроз историју водио ка Богу, а из Светог Писма сазнајемо да се и ђаволски род не изгони ничим другим до постом и молитвом. Када постимо било би добро и да се исповедимо и да окајани приступимо Светој Чаши и узмемо у себе Свето Причешће, Тело и Крв Господа Исуса Христа. У току поста треба да развијамо и врлине, а свакако је најважнија смирење, утишавање гордости. Остале врлине које треба да развијамо су послушност, милостивост, истинољубивост, покајање, итд.

Срећан Вам почетак поста драга браћо и сестре!

Ђакон Александар Цигановић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *