Учесници Семинара за вероучитеље посетили Библиотеку Карловачке Богословије

Професор историје Српске Цркве и опште историје, Ненад Стојановић, задужен за богословску библиотеку, је у суботу 30. јануара 2021. године, у име ректора Карловачке богословије, поздравио учеснике Семинара за вероучитеља из намесништава: сремскокарловачког, румског и подунавског, као и предаваче из Београда и Лознице. За ову прилику припремљена је изложба ретких и вредних књига које су гости могли да виде.

Захваљујући пројекту „Ходите ка мени сви, ја ћу вас одморити” (Мт 11,28),  за који је Богословија „Свети Арсеније” у Сремским Карловцима добила финансијску подршку Министарства културе и информисања набављена су и техничка средства, која су омогућила рад на сигнатури и дигитализацији.

Приликом распоређивања књига, пронађене су неке књиге које потичу још из 18. и 19. века као и многи рукописни учџбеници. Неки од њих су: Увод у Свето Писмо Новога Завета нона Зремског, Фонетика руског језика Ђорђа Јазића, Литургика Јована Живковића, Историја хришћанске Цркве, I део, професора М. Јакшића. Посебан фонд је библиотеке војводе Момчила Ђујића коју је он предао на дар библиотеци Карловачке богословије.

Тренутан број књига у фонду библиотеке је оквирно између 25000 и 35000 књига.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *