Празник Иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице у Петроварадину

Данашњи празник Иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице започео је синоћним свеноћним бденијем у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, које је служио протосинђел Клеопа, професор богословије и настојатељ манастира Ваведења Пресвете Богородице у Ср. Карловцима.

На сам дан празника Светом Литургијом началствовао је јереј Бранислав Керечки, старешина храма Покрова Пресвете Богородице, уз саслужење јереја Драгана Петровића пароха у Шапинама код Пожаревца. За певницом су били искусни парохијски појци појачани млађим члановима. Велики број верника присуствовао је Литургији, после које су освештани и преломљени славски колачи.

У надахнутој беседи о чудима Пресвете Богородице, којој се искреним молитвама обраћају верници, отац Драган је испричао његов доживљај с једном верницом која се молила Пресветој Богомајци.

Интересантно да је посета оца Драгана Петровића из Шапине уследила после ходочашћа верника наше парохије светињама Епархије браничевске пре годину дана. Наравно, као и увек добар домаћин, отац Бранислав је позвао народ на окрепљење и послужење у парохијску гостопримницу.

Истина о икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице је одавно позната, као и њен долазак из Свете Земље на Свету Гору у испосницу Светог Саве у Кареју. Прича о икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице из храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину такође ће бити запамћена по неколико догађаја везаних за данашњу епидемиолошку ситуацију и испричана неком другом приликом.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Фотографије са бденија преузете са парохијског портала

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *