Богојављење у Сремској Митровици

Дана 19. јануара, 2021. године Господње, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква молитвено прославља празник крштења Господњег – Богојављење, храм Светог Првомученика и Архиђакона Стефана у Сремској Митровици торжествено је прославио овај велики Господњи празник, као и сваке године.

Божанственом Литургијом Светог Јована Златоустог началствовао је протојереј Владимир Недељковић, а саслуживали су му протонамесник Андрија Авакумовић, старешина ове древне светиње и ђакон Александар Цигановић. За певницом су појали појци овога храма, а Апостол је читао Димитрије Николић, карловачки богослов.

Пред крај Свете Литургије уследило је велико освећење воде, након чега је народу подељена нафора и освећена богојављенска вода.

Након Свете Литургије, док се народ служио чајем који се кувао испред храма, започео је леп културно уметнички програм, у оквиру којег су наступиле ученице основне школе „ Свети Сава ” (које су такође певале дивне песме у храму), етно група „Огањ” и ђакон Александар Цигановић.

Недуго затим, уследило је традиционално 22. пливање за Часни Крст. Овогодишња победница била је седамнаестогодишња Кристина Узелац из Сремске Митровице.

Благодарни смо Богу што је и данас сабрао свој верни народ на Светој Литургији, такође захваљујемо протонамеснику Андрији Авакумовићу и протојереју Владимиру Недељковићу на дивној организацији као и сваке године.

Текст и фотографије: Димитрије Николић, ученик Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *