Свети Спиридон литургијски прослављен у Петроварадину

Као што смо најавили, данас је у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину литургијски прослављен Свети Спиридон Чудотворац.

Литургијом је началствовао јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински. За певницом су били парохијски појци, а у храму се сабраше верници са свих страна да принесу молитву овом благом светитељу. После свете тајне причешћа отац Бранислав је у надахнутој беседи изнео неке детаље из живота Светог Спиридона.

„Према неким записима, Свети Спиридон је рођен 270 године на острву Кипар. Био је омиљен међу простим светом,јер је за свакога имао лепу реч и добар савет. Због свог особитог благочешћа би изабран за епископa у граду Тримифунту. Постоји предање по коме Свети Спиридон  с времена на време одлази међу људе преобучен у просјака како би проверио како људи живе и да ли и даље знају да покажу љубав и бригу према ближњима. Зато се верује да на данашњи дан не треба одбити некога ко вам тражи помоћ. Прославивши Бога чудесима многим, како појединцима тако и целој Цркви Божјој, упокојио се у Господу 348. године. Његове чудотворне мошти налазе се на острву Крфу и дан данас прослављају Бога многим чудесима.“

Лепа, надахнута беседа оца Бранислава завршила је запажањем да смо данас као Црква Божја изложени нападима са разних страна оних који омаловажавају улогу и значај наше Свете Цркве за нас Србе и таквим нападима се морамо одупрети смирењем и молитвом.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *