Отворена је електронска библиотека „Ризница духовне музике“

Дана 10. децембра отворен је нови онлајн-ресурс Руског музичког народног музеја – „Ризница духовне музике“, на којем су прикупљени дигитализовани стари рукописи и издања из музејске колекције.

Тренутно каталог електронске библиотеке садржи староруске рукописе с нотама у виду кука, нотне зборнике, књиге за појце старог обреда и теоријска упутства. У наредним годинама ризница ће бити допуњена с 5 хиљада дигитализованих примерака текстова који се односе на духовну музику уз XVII-XIX века, међу којима су хагиографска дела, сижејне повести, црквено-полемичка дела, споменици руске публицистике и богословски трактати, преноси Прес-служба Министарства културе.

Осим тога, на онлајн ресурсу ће бити објављена духовна дела композитора из епохе класицизма: ауторски музичко-литургијски циклуси и духовни хорски концерти, као и књиге и други материјали из XVIII-XIX века који се не односе на староруску традицију – рукописи научног, историјског и књижевног садржаја, лични дневници и писма кнеза Владимира Одојевског, протојереја Димитрија Разумовског и Василија Металова, као и совјетског музиколога Виктора Бељајева.

Адреса електронске библиотеке је: https://lib.music-museum.ru/

Извор: Pravoslavie.ru , СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *