Председник Вучић и министар Лавров у храму Светог Саве

Видео снимак агенције Танјуг, посета Храму Светог Саве (од 1:23:00)

Председник Републике Србије г. Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров посетили су 15. децембра 2020. гoдинe храм Светог Саве у Београду и положили цвеће на гроб блаженопочившег Патријарха српског Иринеја.

Том приликом министар Лавров је прочитао писмо председника Руске Федерације Владимира Путина поводом завршетка радова на храму Светог Саве. Председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Србије Александру Вучићу и српском народу завршетак радова на мозаику у храму Светог Савет Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Председник Вучић је захвалио је председнику Русије Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на свој помоћи коју је Русија пружила у изградњи храма Светог Саве у Београду. -Више од 100 година постоји идеја о изградњи храма Светог Саве. Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији, подсетио је председник Вучић и додао да је сигуран, познавајући блаженопочившег патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са г. Лавровом у храму. -Гледао би куполе, дивио им се, као и мајсторству руских уметника. Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину и кажемо да је величанствено, да кажемо да имамо најлепши храм на свету, рекао је председник Вучић и још једном замолио руског министра да пренесе изразе захвалности председнику Русије.

Високе дочекали су Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског и настојатељ храма Светог Саве као и дугогодишњи најближи сарадници блаженопочившег Патријарха српског Иринеја: лични Патријархов секретар ипођакон Дејан Накић и ипођакон Владимир Јелић, упрaвник Патријаршијског двора.

Извор: predsednik.rs, фото: ТВ Храм, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *