Свети Александар Невски прослављен у цркви Свете Петке у Сурчину

Свети Амфилохије епископ Иконијски, Свети Александар Невски и Божји угодници са њима, прослављени у цркви Свете Петке у Сурчину.

У спомен на Светог Амфилохија епископа Иконијског, земљака, друга и пријатеља Светог Василија Великог и других великих светитеља из IV века, Светог Александра Невског, сина кнеза Јарослава од малена окренутог Богу, као и Светог Григорија епископа Акрагантског и Светог Митрофана Воронежског, одслужена је света Литургија у сурчинској цркви Свете Петке у Сурчину.

Торжественом Литургијом је у недељу 6. децембра 2020. г. началствовао протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, док су исповедници били протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, старешина цркве, и протојереј Душко Ђеорђић.

Празничну проповед произнео је отац Страхиња који је вернима између осталог казао; „Изокренуло се браћо и сестре све у овоме свету. Оно што је било  ненормално и незамисливо нашим прецима, данас је постало нормално. И данас када човек не прати трендове, који се сервирају, кажу за нас у Цркви, за свештенослужитеље,  да смо ми остали у средњем веку, да ми постајемо „заостали“.

Али, нисмо ми остали у средњем веку; знамо ми шта је модерно доба,  знамо ми модерне ствари, технологије. Али ми прво знамо шта су непролазне и вечне ствари, и од кога долазе.  А и данас на Светој Литургији долазе  Телом и Крвљу Христовом којим се причешћујемо и сједињујемо са Богом.  Тада задобијамо богатство ако дође онај час као што је дошао данас код човека како смо чули у Светом Јеванђељу, када треба да будемо спремни и да кажемо: Идем у наручје Господа свога! Идем код Христа и Њему поверавам свој живот. Ми стално говоримо молитву Сами себе и живот свој Христу Богу предајмо.  

Имајмо Христа међу нама, много више вере и љубави,  много више пожртвовања. Будимо спремни да живимо за Христа, за Свето Јеванђеље, за Свето Причешће, јер не постоји гори вирус од греха. И не постоји бољи и већи лек, не постоји боља вакцина од Свете Тајне Причешћа и не постоји већа награда од вечног живота  у заједници са Богом…“

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *