Саучешће међуправославног сајта

Изјава Георга Александра, секретара сајта Orthodoxy Cognate PAGE (Pan-Orthodox Christain Society) поводом смрти патријарха српског Иринеја.

„Мада је у  небеским дворовима,  упокојење патријарха српског Иринеја  огроман је губитак за православни хришћански свет“, изјавио је Георг Александар.

Упокојени Патријарх је био благо и нежно људско биће. Пружао је иситнску подршку Србима у дијаспори, осим што се бавио црклвено-народним питањима у својој земљи. Александар је такође подсетио на то да је Патријарх неговао леп однос између Цркве и државе. Патријарх Иринеј је био дубоко забринут по питању Косова и снажно се успротивио његовом међународном признању.

Патријарх је неговао динамичне односе са оријенталним православним Црквама, посебно са Сиријском православном Црквом, остајући тако отворен за свеправославни дијалог и јединство. Патријарх Иринеј се залагао за дијалог између Источне и Оријенталне православне Цркве изјавом да „оно што нас спаја јесу љубав и вера у Господа Исуса Христа. Ми смо једна Црква, иако су нас, нажалост, историјске околности разделиле.“ Патријарх је настојао на свеправославном јединству, каже се даље у саучешћу.

Такође је имао разуман и уравнотежен приступ Римокатоличкој и Англиканској Цркви и другим хришћанским вероисповестима.

Георга Александра примио је блаженопоч. Патријарх 13. априла 2018. године у Патријаршијској резиденцији у Београду. Патријарх је том приликом добио икону Светог Петра и Светог Томе, пожелевши успех у раду овог међуправославног сајта, чије седиште је у Керали, у Индији.

Извор: ОСР; СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *