Епископ сремски г. Василије освештао обновљену цркву Светог Јована Претече у Петровчићу

У недељу 1. новембра 2020. г. када Црква прославља Божје угоднике Прохора Пчињског, Јована Рилског и Јована Кронштатског, сремско село Петровчић заокружило је обнову цркве посвећене Светом Јовану Претечи која је уписана као споменик културе (Службени гласник РС бр. 108/05).

Унутрашњу обнову цркве помогла је градска општина Сурчин заједно са добротворима из Петровчића у сарадњи са старешином цркве, јерејем Ненадом Катићем.

Свештенство Архијерејског намесништва земунског са верним народом дочекало је у радости Епископа сремског Господина Василија. За овај дан освећења обновљене цркве у којој се од 1845. узносе молитве, верни народ се припремао како ће што боље и лепше учествовати у Божјој служби и одговарати на Литургији.

Торжественом Литургијом началствовао је Епископ сремски уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског, протојереја-ставрофора Драгана Гвозденовића, старешине бољевачке цркве Свете Петке, домаћина јереја Ненада Катића, старешине јаковачке цркве, оца Перице Влаинића и протонамесника Ђорђа Ковљена, старешине цркве Преноса моштију Светог Николаја у Белегишу, као и ђакона Светогора Сандића, епархијског ђакона Горана Власца и ђакона сурчинског Николе Ерцега.

Хор Свети краљ Стефан Дечански вођен диригентском руком Миле Марковић узвеличао је литургијско сабрање и освећење цркве Светог Јована Претече.

У својој проповеди Епископ Василије је казивао о данашњим Божјим угодницима, захвалио се јереју Ненаду Катићу што сигурном руком управља храмом и води своју паству, као и свим приложницима и добротворима, Општини Сурчин за материјалну помоћ у обнови храма почев од крста, крова, изоловања влаге у цркви све до постављења подног грејања (http://www.eparhija-sremska.rs/novosti/obnova-crkve-svetog-jovana-pretece-u-petrovcicu/).

После свете Литургије одслужен је помен блаженоупокојеном архијереју наше Цркве, митрополиту Амфилохију, који је оставио својим делом и животом неизбрисиви траг у историји наше Цркве и народа. Епископ Василије је казивао о градитељској улози митрополита Амфиилохија (У летопису „Обнова и градња манастира и храмова у Црној Гори 1990–2010“ (Цетиње, 2010), који је издат поводом двадесетпетогодишњице архијерејске службе Митрополита Амфилохија (1985–2010) и двадесетогодишњице његовог служења (1990–2010) на Трону цетињском, дат је прецизан податак да је у тих 20 година санирано, реконструисано и изграђено 569 црквених објеката. До данас се тај број повећао на 652 црквена здања. На основу неспорних чињеница можемо закључити да време од када се на трону Св. Петра Цетињског налазио митрополит Амфилохије – уз немањићку епоху у некадашњој Зети и епоху митрополита Митрофана Бана и краља Николе (и у књажевини и краљевини Црној Гори) – представља најзначајнију градитељску епоху у историји ових простора. Храмови су обнављани и у послератним временима, у периоду комунистичке власти, али као споменици културе, а не као места сабирања и духовног препорода народа); о духовној обнови (обновио свештенство и монаштво) и додао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био један од најученијих теолога наше Свете Цркве (у свом богатом стваралачком опусу, који броји преко хиљаду библиографских јединица, митрополит Амфилохије Радовић написао је и објавио велики број монографских публикација а  поред теологије и философије бавио се и есејистиком, преводилаштвом и поезијом).

Архијерејске грамате за свој допринос у обнови цркве добили су: господа Михајло Прокопљевић, Вукашин Љубинковић, Вучић Стојковић, Мирко Босанац, Ђорђе Радосављевић, Милена Момчиловић, Саша Костић, Нада Младеновић и Бранислав Радосављевић.

Богоугодни разговори су настављени за трпезом љубави током које је отац Ненад Катић изразио захвалност Епископу Василију за поверење примивши га најпре у свештеничку службу а потом за поверену му обнову храма, председнику Општине Сурчин г. Стевану Шуши за несебичну помоћ, као и својој породици за подршку. Господин Шуша је потврдио спремност Општине Сурчин да се и даље настави са материјалном помоћи за бгоослужбене објекте на територији Архијерејског намесништва земунског.

На данашње сабрање дошли су да поздраве свог Архијереја и честитају оцу Ненаду Катићу на освећењу обновљене цркве, протојереји: Душко Ђеорђић, парох сурчински и Александар Урумовић, старешина ашањске цркве Светог архангела Гаврила и  јереји: Немања Бошковић, старешина бечменске цркве Светог Саве и Бранислав Јовановић, старешина прогарске цркве Светог архангела Гаврила.

Да све буде Богу угодно и на корист народа побринуо се отац Ненад Катић са црквеним одбором.

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *