Црква Свете Петке у Сурчину прославила храмовну славу

У Епархији сремској  Свету Петку прослављају као заштитницу храма црква у Сурчину, Бољевцима, али и манастири Фенек, Петковица и Беркасово код Шида.

Света Петка или Параскева, хришћанска подвижница из 11. века родила се у граду Епивату, који се налазише између Силимврије и Цариграда у Тракији половином десетог столећа. Она беше српског порекла, из имућне и веома побожне породице. Још као девојчица, док је са мајком одлазила у цркву и чула речи Божанског Јеванђеља: „Ко хоће за мном да иде, нека се одрече себе, и узме крст свој, и за мном иде“ (Мк. 8,34), она свим срцем припаде Господу и када одрасте придружи се плејади благочестивих угодника Божијих. Након смрти својих родитеља, жељна подвижничког живота она напусти родитељски дом и оде у Цариград, а затим се запути у пустињу Јорданску, живећи строгим отшеличким животом, где се Христа ради подвизавала све до старости своје. У доба позне старости послуша глас Анђела Божијег, остави пустињу и врати се у свој родни град, Епиват. Ту она поживе још две године у непрестаном посту и молитви, па се представи Богу у 11. столећу. Њено тело би од стране верних сахрањено по хришћанским обичајима, али не на градском гробљу већ издвојено од других.

Богоугодни хришћани из тог места после јављања светитељке у сну неком Георгију и Јефимији пронашли су место где су биле закопане њене мошти, извадили су их из земље и положили у храм светог Петра и Павла у Епивату. Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле у Трново, да би опет биле враћене у Цариград, а из Цариграда у Београд. Сада се свете и чудесне мошти, Свете Петке налазе у румунском граду Јашију. Широм наше земље налази се и велики број лековитих извора, који су посвећени св. Петки. Један од њих је извор Свете  Петке у Калемегданској тврђави у Београду где су њене мошти дуго времена почивале, али и код нас, у Петковици и Беркасову.

Торжественом Литургијом на дан празновања Преподобне мати Параскеве, 27.октобра 2020. г. началствовао је протојереј Јевто Павловић, парох батајнички уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског, јереја Александра Чавке и ђакона Николе Ерцега. Певницом је руководио и апостол читао протојереј-ставрофрор Слободан Радојчић, старешина цркве, док је протојереј Душко Ђеорђић пред иконом Пресвете Богородице исповедао верни народ који се спремао за причешће Светим тајнама.

Празничну проповед произнео је отац Јевто Павловић који је између осталог казао: „ Нема другога пута драга браћо и сестре  којим би ми могли ходити а да би се спасили. Разни су путеви које нуди овај свет и разна задовољства, и разне вредности нам нуде, али ништа од тога не спасава и ништа од тога не приводи Христу. Погледајте само  телевизију, штампу, погледајте разне уметнике – све што они промовишу јесу ниске људске страсти, то је све оно што пролази и пропада у овоме свету.  Једино што  остаје вечно, што вечно траје, то је љубав коју човек  може да има према Христу, то је та љубав која савладава  свако самољубље. Такву љубав која приводи Христу имала је ова светитељка, Преподобна мати Параскева…“

После причешћа Светим тајнама и Свете Литургије верни су са свештенством и сачинили опход око цркве, а затим су у храму пререзани славски колачи. Славски тропар у славу и част Свете Петке појао је хор Покрова Пресвете Богородице вођен диригентском руком Ђорђа Гавриловића са свештенством и верним народом.

Кумови данашње славе су били: Живко Маџаревић, Драган Митровић, Стеван Бунчић. Радојко Живановић и Данко Стефановић. За све госте приређена је трпеза љубави у сали парохијског дома.

Честитајући храмовну славу и желећи свима који данас прослављају многопоштовану Свету Петку којој се обраћају сви у невољама и која исцељује болесне и немоћне, за трпезом љубави је прота Слободан Радојчић, старешина цркве, захвалио и председнику Општине Сурчин, г. Стевану Шуши, на великој помоћи у материјалним средствима за потребе Цркве и поклонио му у име црквене општине једну уметничку слику са ликовне колоније која се годинама одржава у цркви Свете Петке, а опет уз свесрдну помоћ општине Сурчин.

Извор: Епархија сремска

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *